Mostarka “gonja” rodni list: “Tko sam ja u ovoj državi??”

Ponukana “čudnovatim” događajem koji je nedavno iskusila na svojoj koži, mlada Mostarka napisala je pismo želeći svoje iskustvo podijeliti s javnošću, u nadi da će dobiti valjane odgovore.

Kako navodi u pismu koje je stiglo na redakcijski mail portala Jabuka.tv, ova djevojka rođena je u Mostaru i trenutno živi u gradu pored Mostara. Budući da se nedavno udala, trebala je – kako piše – “izgonjati” neke papire.

Prije nekoliko dana tako se uputila u matični ured u Mostaru (tzv. Đački dom) izvaditi svoj rodni list koji joj je bio posljednji papir u nizu onih koje je trebala izvaditi i koje je toga dana cijelo jutro “gonjala”.

Već pet godina nije mi trebao svježi rodni list, ali sad mi je zatrebao. Kao i obično, ušla sam u ured, tj. u zadimljeni i zapušeni ured u kojem je matičarka pušila svoju cigaretu, ne trudeći se ugasiti je iz poštovanja prema strankama. Suludo mi je i što se uopće konzumiraju cigarete u takvim prostorima!, navodi na početku svoga pisma mlada Mostarka za portal Jabuka.tv.

No, to u ovom slučaju nije od ključne važnosti. Ova djevojka ljubazno je zatražila izvadak iz knjige rođenih, predala osobnu iskaznicu na uvid, potvrdila ime oca i prebivalište te dobila svoj rodni list.

To Vam iznosi 5 KM, rekla joj je djelatnica matičnoga ureda. Djevojka je dala 5 KM, očekujući račun ili neku uplatnicu koje se dobiju u drugim državnim ustanovama. Kako kaže, dobila je – ništa!

No, čak ni to nije bit. Nakon što je kući došla premorena od “gonjanja” i počela pregledavati sve papire, uočila je čudnu stavku.

Pod retkom “nacionalnost” stavljena mi je samo crtica: -. Gledam u čudu i pitam se kako je moguće da mi ne piše nacionalnost jer otkad je uveden redak pod imenom nacionalnost, uvijek je uredno pisalo: HRVATICA. Odlučim pregledati svoje starije rodne listove jer ih sve čuvam i, naravno, nađem ispunjenu nacionalnost, svjedoči ova Mostarka o svojem neugodnom iskustvu.

Odmah je pozvala tri broja postavljena za kontakt dotičnoga matičnoga ureda koje je pronašla na mrežnim stranicama, i to iz 2013. godine. Naravno, brojevi više nisu u upotrebi. Budući da nije mogla doći do Mostara, sljedećega jutra uputila se u općinu svojega grada pokušati izvaditi valjan rodni list.

Uđem u ured i zamolim gospođu da ne zaboravi na redak “nacionalnost”, jer se još nadam da je to bio samo “lapsus calami”. Da bi meni gospođa odgovorila da ona to ne može mijenjati ako nije upisano u uredu mjesta gdje sam rođena. Tvrdim joj da mora biti upisano jer nikad nisam mijenjala nacionalnost. Izbaci mi na računalu moje podatke. NACIONALNOST: –, piše Mostarka.

Djevojku je polako počeo hvatati bijes i pitala je djelatnicu što da radi jer joj hitno treba novi list.

Otiđite u Mostar i tražite u matičnom uredu zahtjev za utvrđivanje nacionalnostiodgovorila joj je djelatnica.

Odgojena tako da zna da ljudi za pultovima nisu krivi, nego su samo prenositelji vijesti i informacija, Mostarka se zahvalila i izišla van u suzama.

Odakle bilo kome pravo sklanjati moju ili bilo čiju nacionalnost s rodnih listova? I, ako se to zaista trebalo dogoditi, zašto me nitko nije obavijestio da trebam doći osobno i izjasniti se, a ne ostaviti prazan redak? Zašto su bez moga dopuštenja i znanja uklonili moju nacionalnost? Tko sam ja u ovoj državi? Tko mi od vlasti može objasniti ove postupke? Zašto se za to ne zna javno?, ogorčeno pita Mostarka koja je neugodno iznenađena ovim iskustvom.

Znam ja dobro zašto. Bez moga retka nacionalnosti, državnici s takvom lakoćom mogu manipulirati mojim imenom. Nisam govorila nikome za ovaj nemili događaj, ali me zaista zanima, živim li samo ja u neznanju i umišljam li možda sve to ili je u tijeku ozbiljni tihi genocid nad Hrvatima u BiH. Je li ikoga briga uopće?, zaključuje djevojka pitanjima svoje pismo.

Glavni problem ovoj djevojci upravo je i bila činjenica da joj rodni list nije trebao već otprilike pet godina. Naime, početkom svibnja 2012. godine u Federaciji BiH na snagu je stupio novi Zakon o matičnim knjigama. Ista administrativna zavrzlama bila je razlogom zbog kojega su građani i 2013. godine uzbunjivali medije i tražili objašnjenja zbog čega je rubrika “nacionalnost” u novim rodnim listovima ostavljena praznom, dok je u starim rodnim listovima bila ispunjena.

Ova situacija, uz specifične uvjete rada u našoj administraciji, na pomalo smiješan način ocrtava opću zabrinutost koja je zavladala među Hrvatima u BiH, ali i slabu informiranost i obaviještenost o pravilima koja se primjenjuju već nekoliko godina.

Ipak, vrijedi podsjetiti da su hrvatski zastupnici tada u Parlamentu Federacije BiH pokušali izboriti drukčiji pravni okvir za Zakon o matičnim knjigama, koji na kraju nije usvojen jer nisu imali dovoljno ruku za njegove izmjene.

(www.jabuka.tv)

29 komentara

 • Moj susjed dobio rodi u kojem mu stoji pogresno napisano ime bivse zene jer je kako ce mu kasnije sluzbenica objasniti ime krivo zavedeno prilikom upisa podataka o razvodu.
  I kaze da je kasnije sve sto mu je trebalo normalno odradio po opcinskim ustanovama sve dok sam nije rekao za gresku.
  E onda su ga lijepo zamolili da rodni ponovo izvadi i sve ponovi jer su sad kao ti novoizvadjeni papiri nevazeci s obzirom na nevazeci rodni list…
  I tako se covjek vrati na salter da ispravi gresku kad ono sok…trebaju mu papiri o razvodu,potvrde sa suda i jos neki mali milijon stvari da se to prepravi.
  A razveo se ima 15 god…
  Ukratko pored sve tehnologije eto ti danasnje birokracije.

 • Tebi to kao nesto cudno,nisi jedina,i meni je tako,odes lijepo zatrazis izjavu da si hrvatica i predas,sta si digla strku,mogla sam i ja tako,mala spusti se na zemlju,ocito ti je bitna paznja,

  2
  27
  • Nije u pitanju paznja vec cinjenica da nije Hrvatica !!!! Misli malo glavom!
   Svi bi trebali dignuti ovakvu strku! Sta mislite sta je sa nadom djecom rođenom nakon 2013. Ako se mi roditelji ne pobrinemi da im pise Hrvat/ Hrvatica kako ce se tek oni muciti!!!

   16
   1
 • Slažem se sa ovim zadnjim. I sama sam izjavila o činjeničnom stanju da sam Hrvatica i riješila problem.bez potrebne podizanja tenzija samoreklame ili još gore skretanja sa bitnijih tema….

 • Za ” haha” : samo CIGANI nemaju Naciju! A ti si gori od nji, sta si napisa! Take osobe, ka sta si ti triba kaznit zbog uvrede! Ti vridjas NACIJU! Jerbo toji su najgori olos!A onoj gospoji zelim da sredi dokumente i robrika drzavljanstvo popunjena- Hrvatica!!!

 • Sada ja iz ZG da komentiram svoj slučaj.Imam mještani brak,prvi sin rođen u Tuzli75g.naknadno upisan u knjige rođeni uZG-Črnomerec,Hrvat nacionalnost-državljanstvo Hrvatsko.Drugi sin rođen u ZG82g narodnost crtice,državljanstvo BIH.Treći sin rođen u ZG 89g narodnost crtice,državljanstvo BIH.Pokušavala ispraviti jer nema logike da sin koji je rođen u Tuzli je Hrvat i Hrvatsko drzavljanstvo,a ova dvojica BiH crtice a od isti roditelja rođeni u ZG.
  1.upisuju se po ocu državljanstvo (sto moji sinovi nikada nisu upisani po ocu u BIH u knjigu državljana).
  2.sto to vama smeta gospođo?
  3.predala žalbu u org.za ljudska prava i ništa.
  Moj najmlađi sin htio se upisati na faks vojni prije10g,nemoze jer se vodi kao dvojni državljanin.Prije deset godina odem u Tuzli,izvadim iz svih Kantona BIH ,da nisu nigdje upisani kao državljani BIH i da niti u Jednom Kantinu nije izdat niti jedan dokument na njihovo ime.Ostala 10 dana tamo ,naplacala se kojekakvi uplatnica,da bi na kraju moja djeca ostali državljani BIH(mislim na ovu dvojicu mlađi sinova).Toliko me je inat tjerao ,da sam u ZG otišla u BIH veleposlanstvu i zatražila da mi izdaju njima dvojici BHputovnice-nemoze jer nikada nisu živjeli u BIH,niti su po ocu upisani u knjigu državljana.Napominjem da se netko igra sa sudbinama mladi.Samo napominjem ,da sam ja Hrvatica ,da su moja djeca krštena kao male bebe,završili prvu pričestiti i krizmu sve u redovno doba ,zar moze to da se dešava ,može. …..ali samo u EX YU državama.Koliko to smeta mojoj djeci to oni samo znaju.Napominjem da su moji sinovi samo jednom u životu bili u BIH to kada smo ganjali papirologiju.Zašto to netko radi,neznan?????Ali isto tako imam stare rodne listove gdje lijepo piše:Hrvat i Hrvatsko državljanstvo, sve do 92g.a od tada nastupa ova tortura.Ako netko zna da mi pomogne kome vise da se obratim da bi moji sinovi napravili ispravku.Hvala.

 • Cigo mostarski (cigo a ne Rom) bivši jugosloven i pravi komunist dobio tuđi stan i postao pravi mostarac. Pravi a ne ko oni što su šljegli. Par dana posle njega. I sad bi opet bili Hrvati, skontali da ljubičica bela ne ustaje, gonjaju papire za neku sadaku

 • Okle tolki sinovi tuzla zagreb tuzla mora bit isto drzavljanstvo ako su braca i iz istog mista dobro ti vrljate brate sta ivi ove komentare dozvoljavate brisi ovo sve.

 • Okle tolki sinovi tuzla zagreb tuzla mora bit isto drzavljanstvo ako su braca i iz istog mista dobro ti vrljate brate sta ivi ove komentare dozvoljavate brisi ovo sve.

 • Svima nam se to dogodilo i bas i ja trazim od nasih predstavnika u parlamentu zasto???Rodjena sam davne sezdeset i neke od roditelja hrvata i imam rodne listove gdje pise hrvatica stare.Prije nekoliko godina mi djeca izvadila rodni i kuci cuda jer mi ne valja i trebam hodat i trazit da sam hrvatica.Odustala sam i necu ga vadit nikad nek pise crtica ako nije stalo nasim politicarima nije ni meni.Davno sam se udala i kontam nece trebat.Dragi panjevi koji nas predstavljate izborite se u Sarajevu ako hocete.

 • Gospodo draga zasto dizes paniku dok ne vidis jesi li u pravu?Nije to tebi ili nekom pojedicuNe radi se o tome sto si Hrvatica To su bile ocito izmjene u zakonu Tu rubriku sam uocila praznu kad mi stranka prvi put donijelaZato s pozvala matiicni ured gdje su mi objasnili da se ta rubrika ne upisuje odnosno ,objasnila mi na koji nacin i kojii je nadlezan maticni ured za upisivanje nacionalnostiMislim da mozes otici u bilo koji maticni ured da vam objasniNije to sto di hrvaticaI ja samTo je cisti primjer kako se sire dezinformacije

  1
  3
  • U pravu smo svi koji trebamo od 50 i kusur godina dva puta u Mostar ic od tuke do tuke da bi mi pisalo hrvatica.Necu ic nek pisu sta god oce boli me briga.Rodila se u bolnici i radi toga moram u Mostar pravdu trazit.Ajde molim te u jugi mi pisalo hrvatica i sad dokazivat pod stare dane.NECU.

 • Ako glasate za covu koji je jugosloven, i kao tudjman krsten 91, a cak se i tito izjasnjavao hrvatom, onda dragi moji niste dosljedni. Uostalom ljudi vade hrvatsku putovnicu da bi mogli pobjec u njemacku ili radit na moru, to nije nikakvo dmoljublje vec cisti utilitarizam. Kakvo sad rvatstvo majke ti, ne dipr!

 • Baš sam prošli mjesec predao zahtjev za stipendiju i na listi kandidata primjetio sam da mi je nacionalnost pod rubrikom “ostali”. Onda sam pogledao rodni list koji je friško izvađen i imam istu situaciju, nacionalnost uopće nije navedena.

 • unošenje nacionalnosti se naplaćuje 10KM+provizija banke ili pošte, gdje ide taj novac za ponovno unošenje podatka kad je za tu radnju potrebno samo koja sekunda da se ispravi ili nadopuni u računalu???

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.