Mostarci prosvjedovali protiv autoceste preko plodnih polja

Stotinjak mještana iz južnih mostarskih naselja okupilo se u Kosoru na prosvjednom okupljanju zbog trase autoceste Koridora 5C koja bi trebala proći preko plodnih polja, rijeka Bune i Bunice te ugroziti život, kako su kazali, na desetke tisuća ljudi.

Nura Stein, mještanka Kosora, smatra da je ciljani prolazak autoceste plodnom dolinom, a ne brdima iznad Mostara, nametnut te da građani nikad to neće prihvatiti, javlja Klix.ba.

Pozivam gospodina Terzića (direktora JP Autoceste FBiH, op.a.) da se ozbiljnije pripremi, a ne da svaki put zamuckuje. Nek zna da mi ne damo ovaj prostor da se koristi za autoput. Ranija rješenja su odbačena, a ovaj nametnut da bi neko stavio lovu u svoj džep, kazala je Stein pokazujući peticiju koju je potpisalo više od tri tisuće građana.

Građani smatraju i kako politika kroz ovaj projekt ponovno nastoji zavaditi narode u dolini Neretve, a koji velikom većinom povratnici, u postratnim godinama grade snažan i postojan suživot.

Ja ću prva biti u živom zidu i nitko sa strojem neće proći preko moje zemlje. To tražim i od svojih susjeda. Neka Terzić traži druga rješenja, izjavila je Nura Stein.

Ljubica Adžović prije 21 godinu vratila se u Malo Polje, a planirana trasa autoceste A1 južno od Mostara mogla bi je ponovno protjerati s njenog rodnog praga.

Vratila sam se na golo, sve srušeno, ali smo uspjeli obnoviti svoj dom. Sad nam ga ponovno hoće srušiti. Teško nam je i nikad na to nećemo pristati. Mi živimo od zemlje, mučimo se, radimo, ali nismo gladni. Bez zemlje ćemo ostati i gladni i žedni, kazala je Ljubica.

Srpska povratnička populacija u mjestu Ortiješ, pored Aerodroma Mostar, posebno bi mogla biti ugrožena. Slavko Berberović kaže da je kriva politika i međunarodna zajednica.

Kazali su da se svatko treba vratiti na svoje ognjište, a evo nam ga sada ruše. Gone nas odavde jer kao nema mjesta za autocestu. Evo im brda, smatra Berberović.

Zastupnik u Federalnom parlamentu Demokratske fronte Ahmed Džubur kaže da su na današnjim mirnim prosvjedima zastupljene sve političke opcije.

Svi dajemo glas protiv flagrantnih kršenja zakonskih normi i aktivnostima koji trebaju rezultirati egzodusom domicilnog stanovništva, ali i ljudima koji desetljećima ovdje stvaraju kuće i vikendice. Odlukom iz kavane, bez javne rasprave, želi se trasa autoceste na području koji za to nema nikakve predispozicije, kazao je Džubur.

Arhitektica Maja Popovac, profesorica na Građevinskom fakultetu Univerziteta Džemal Bijedić, kaže kako su zadnjih godina intenzivno proučavala ova problematika te kako je trasa koja je ranije planirana preko Podveležja mnogo primjerenija.

Trasa Podveležjem razvila bi nerazvijene dijelove zemlje i značilo bi dvostruku održivost. Održivost i ovog dijela koja se etablirao kao jedan agro-kulturni raj, a u isto vrijeme bi istočna Hercegovina dobila puno bolju povezanost i prosperitet, izjavila je Popovac.

Semir Drljević Lovac, predsjednik Prve mostarske partije, pozvao je građane Blagaja, koji misle da neće biti zahvaćeni ovim problemi, da se više uključe u borbu protiv spomenute trase koja prolazi nekoliko kilometara od ovog mjesta.

Siguran način uništenja grada je prolazak autocesti kroz srce grada. Znanost kaže da je ova trasa najveća glupost. Ovo je osmišljeno u nekim idiotskim kuhinjama, kazao je Drljević.

(www.jabuka.tv)


16 komentara

 • Kako je plodna zemlja a nema nikakve sadnje ni proizvoda sa zemlje.!!!???…
  Opet ugroženi srbi i balije (ako takva nacija postoji).
  Ma pravi auto put taman priko crkave i dzamije, dosza mi TURBO VJERNIKA S OBE VJERE

  4
  13
 • ovo je sve organizirano iz teherana s ciljem opstrukcije izgradnje kroz ercegovinu,nek se izgrađuje bosna,svaka čast za naše ministre

  4
  8
 • *Žele ponovo zavaditi narode*, kad su to se pomirili,ciganska posla,autoput donosi nove razvojne mogućnosti zato bi ga u cigansko podveležje,ko će to zimi održavati ,koliko bi dana bio zatvoren zbog jake bure

 • Da je po redu ni Županija ni Grad ne bi dali da se polja pretvaraju u autoput i zgrade,kao što je oduvijek bilo.
  A vidi rdošlo vrijeme da se i polja devastiraju,pa sta će ostati?

  5
  2
 • Puna potpora ljudima,ova dionica zatvara ne samo njih nego cjelu dolinu Neretve.Ovom dionicom namiruju se pojedinci a cija bi imena poradi boljeg “razumjevanja” trebala biti objavljena od strane Autocesta ukoliko zaista tvrde da je sve transparentno.
  Bilo bi zaista zanimljivo!!

  9
  1
 • A bunili su se kad je iznesen prijedlog da se cesta gradi kroz zapadnu Hercegovinu. Cesta mora nekuda proći, taman preko vinograda i voćnjaka. Ipak, najveći dio će proći preko zapuštenih šikara i ničega, ali eto – naredili ovi Bakirovi kenjci da se malo rasplamsa dreka i galama i podignu tenzije. Drugo niti znaju, niti im odgovara. Zaključak: Tko misli da će BiH ikad postati normalna država, gadno se vara. Neka se raspadne kad muslići hoće Balidžistan.

  2
  2

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.