Mostarci o novim nazivima ulica: Ulice se promijene, ali pamet teško

Nakon što je prije deset mjeseci Gradsko vijeće Mostara donijelo odluku o ukidanju fašističkih naziva ulica, sada se službeno počelo i sa uklanjanjem ploča s nazivima ustaških ministara iz vremena NDH, te postavljanjem novih ploča.

N1 proveo je anketu, te pitao građane Mostara kako komentiraju samu odluku, ali i činjenicu da su mostarske ulice 28 godina nosile nazive po osobama koje su u povijesti zabilježene kao predstavnici fašističkog terora.

Zabilježili su različite odgovore, pa i one da u fašističkim nazivima ulica nema ništa problematično.

Meni je važno da mi pošta dođe na adresu, kako se zove ne zanima me! Kakav fašistički naziv ulica, pročitajte malo o čovjeku, znam bolje od vas tko je on bio, kazao je jedan građanin.

Meni ne smeta, mi narod ne odlučujemo ništa, sad tko je i je li bio fašist, tko će to…, dodao je drugi građanin.

Ipak, veliki broj građana, ne krije radost zbog ukidanja problematičnih naziva ulica.

Sretan sam iskreno zbog toga, mada moram priznati da je velika sramota da su ulice uopće nosile takva imena, mišljenja je građanin kojeg je obradovalo mijenjanje fašističkih naziva ulica.

Fašističke nazive, ne bih nikad nikome preporučila, znači samo ono što je bilo prije rata, poručila je građanka Mostara.

Meni ne smetaju fašistički nazivi ulica, isto mi je zvala se tako ili drugačije, jedno je od mišljenja.

Drugi su ipak mišljenja da je time napravljen dobar iskorak, ali da to neće imati bitnog utjecaja na dalji život u ovom gradu.

Ulice se promijene, ali pamet teško. To je dobar pomak, ali ne vidim puno vajde od toga, poručuje jedan od građana.

Podsjetimo, odlučeno je da se ulici dr. Mile Budaka, službenika u Vladi Nezavisne Države Hrvatske (NDH), vrati predratni naziv Alekse Šantića.

Ulica Vokića i Lorkovića, ministara u Vladi NDH, dobila je novi naziv Ulica Tina Ujevića, dok je Ulica Đure Spuževića dobila naziv Ulica Ismeta Ice Voljevice.

Ulica tabornika Ive Zelenike od odluke Gradskog vijeća Mostara zove se Ulica Ciglana, dok Ulica Rafaela Bobana mijenja naziv u Ulica fra Ljudevita Laste.

Ulica nazvana po ustaškom povjereniku za BiH, Juri Francetiću, ubuduće će nositi naziv Humska ulica.

Mostar uklonio ploče s nazivima ulica po ustaškim dužnosnicima

(www.jabuka.tv)

5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.