Mostarci izmjerili 50 stupnjeva, meteorolozi 38

Mostarci su u utorak na svojim balkonima izmjerili temperaturu od čak 50 stupnjeva Celzijusovih.

Na društvenim mrežama pojavilo se više fotografija na kojima su prikazani termometri koji su izmjerili 50 stupnjeva Celzijusovih u 14.00 sati, a autori fotografija tvrde da su im termometri ispravni i da su u šoku zbog ovako visoke temperature.

Za razliku od građana, Federalni hidrometeorološki zavod objavio je da je u 14.00 sati u Mostaru izmjereno 38 stupnjeva, piše Srna.

U mostarskom Domu zdravlja kažu da je posljednjih dana povećan broj pacijenata zbog naglih promjena vremena i velikih oscilacija temperature, tlaka i vlage u zraku.

“Većinom se pacijenti žale na vrtoglavice, nesanice, glavobolje, opću slabost i stomačne tegobe. Najugroženija populacija su kronični bolesnici koji teško podnose visoku temperaturu. Uzroci tegoba su vrućina, prekomjerno izlaganje suncu, dehidracija”, rekao je Srni glasnogovornik Doma zdravlja Mostar Ines Popovac.

Kao zaštitu od ljetnih vrućina ljekari preporučuju izbjegavanje boravka na suncu, izbjegavanje obilnih i masnih obroka, te uzimanje što više voća, povrća i svježih namirnica, kao i vode.

Toplotni val, najintenzivniji u proteklih 10 do 20 godina, stigao je u BiH, a za jug je proglašen crveni meteoalarm.

 

(www.jabuka.tv)


6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.