Mostarci imaju najveće mjesečne životne troškove

Bosna i Hercegovina siromašna je zemlja visokih cijena. Prosječna plaća dvostruko je manja od potrošačke košare koja nikada nije bila skuplja.

Građani svakim novim danom u sve većem šoku od iznosa na računima. Ima li kraja inflaciji i što rade nadležni?

3,300 maraka mjesečno potrebno je obitelji iz Mostara za mjesečne troškove života. Podaci su ovo sa web stranice jedne od najvećih svjetskih baza podataka o troškovima života, prema kojoj Mostarci imaju najveće troškove u BiH. Za obitelji u Sarajevu i Banjoj Luci, prema istim podacima, potrebno je nešto manje novca, javlja N1.

Tako za obitelj u Sarajevu treba oko 3.130 maraka mjesečno, a za obitelj iz Banja Luke 200 maraka manje. Troškovi za jednu osobu u glavnom gradu iznose oko 927 maraka, a onome tko živi sam u Banja Luci potrebno je oko 883 marke. U ove iznose nisu uračunati troškovi najma.

Prema podacima Agencije za statistiku prosječna plaća u 12 mjesecu prošle godine bila je 1.042 marke. A potrošačka košara u siječnju za preko 50 posto viša. To znači da četveročlana obitelj ni sa dvije prosječne plaće nema dovoljno sredstava za život.

Nažalost najveći broj radnika, nekih 65 do 70 posto radnika u BiH, točnije u FBiH, prima plaću do 750 KM. Tako da je taj omjer onoga što radnici zarade kao plaću i ono što su im minimalni troškovi života je negativniji od ovog što pokaže odnos potrošačke košare i prosječne plaće, kaže Lejla Čaušević iz SSSBiH.

Da bi probali izdržati, građani kažu, svaki dan su u potrazi za najnižim cijenama.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

  • Cena uopšte nije važna, jer su neke stvari neprocenjive. Puno je emocija tu uloženo. Kako peva veoma lepa pesma “uz neretvu i lepe žene srce nije htelo tugu pa se vratilo jugu”.

  • Zato Čović i njegova bagra imaju što nemaju ni šefovi narko-kartela u Kolumbiji. Živio komunjara Čovići njegova nereformirana komunistička partija HDZ. Živjele narodne mase pod režimom HDZ-a.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.