Mostar: Zaboravljeni branitelji traže tematsku sjednicu o uvođenju dodatka

Članovi Udruge “Zaboravljeni branitelji” jučer su ispred zgrade HDZ-a BiH upozorili na nezadovoljstvo svojim položajem, odnosno činjenicom da još uvijek nije održana tematska sjednica obaju domova Parlamenta FBiH o temi “Uvođenje braniteljskog dodatka”, piše Večernji list BiH.

Prema riječima Vlade Marušića, jednog od organizatora mirnog prosvjeda, iniciranje tematskih sjednica trebalo je uraditi najkasnije sedam dana od donošenja zaključaka koji su doneseni 15. studenoga.

Presuda “šestorci”

“Međutim, imajući u vidu nepravednu presudu prema našoj, “haaškoj šestorci” i smrt generala Praljka, našeg junaka, mi smo imali razumijevanja za HDZ, pa smo im dali još prostora. Stigao je 18. prosinca, a zaključci još nisu ispunjeni “, kazao je Marušić, naglasivši kako članovi ove udruge ne traže nerealna obećanja, već samo da hrvatski predstavnici, kao dio vlasti, iniciraju spomenutu sjednicu.

Na skupu je bio prisutan i organizatorima je podršku dao i Mladen Begić, ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Zapadnohercegovačke županije, kazavši kako oni legitimno traže svoja prava.

“Prošlo je više od godinu dana od kada smo završili javnu raspravu o Zakonu o razvojačenim braniteljima, koji treba riješiti i završiti cjelokupnu braniteljsku zaštitu, vidjeli smo primjer susjedne Hrvatske, tako smo i mi imali u planu. Nakon obavljene javne rasprave, taj zakon nije ugledao svjetlo dana, a kroz njega smo trebali zaštititi one razvojačene branitelje koji nisu ostvarili svoja prava”, naglasio je ministar Begić.

Okupljeni su kazali kako je bitno da tražena rasprava u Parlamentu bude prije one o proračunu. U registru branitelja je više od 580 tisuća ljudi, traži se svođenje tog broja u realne okvire jer se zna da je pripadnika Armije bilo oko 230 tisuća, a HVO-a 37 tisuća.

“Danas se branitelja više rađa nego što ih umire jer se broj stalno povećava“, rečeno je jučer.

Oko jučerašnjeg skupa reagirao je i HNS-ov Odjel za branitelje.

Udrugu “Zaboravljeni branitelji” čine branitelji i postoji neodgodiva potreba da se prava razvojačenih branitelja definiraju zakonom. Pitanje statusa razvojačenih branitelja treba staviti na dnevni red zbog potrebe da se uokviri sustav skrbi o braniteljima za sve branitelje i u tom smislu treba organizirati tematsku sjednicu Parlamenta Federacije BiH i aktualizirati raspravu o razvojačenim braniteljima i njihovim pravima.

Izaslanici u Domu naroda su tražili donošenje zaključka kojima bi se obvezalo resorno ministarstvo branitelja da u parlamentarnu proceduru uputi Zakon o razvojačenim braniteljima koji, nažalost, nije dobio potporu u Domu naroda Parlamenta FBiH – stoji u priopćenju Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a.

Nadalje se navodi kako hrvatski predstavnici u vlasti nemaju namjeru zavaravati branitelje bilo koje skupine lažnim i neprovodivim obećanjima te smatra kako je prigoda osvrnuti se na stvarne probleme zbog koji se braniteljska populacija svodi na prosjačku razinu.

Reorganizacija Ministarstva

Federalno ministarstvo branitelja mora se u potpunosti reorganizirati i njegov unutarnji ustroj prilagoditi stvarnim potrebama ili njegovu funkciju i kapacitet svesti samo na isplate transfera za invalidnine jer ovako organizirano predstavlja trom, skup, neučinkovit, netransparentan i neupravljiv sustav koji konstantno na nezakonit način u prava uvodi nove korisnike, vrši nezakonite isplate i time izravno čini štetu cijelom sustavu i doprinosi daljnjem razdoru i netrpeljivosti jer se u svakom pogledu pretvorilo u bošnjački i armijski servis kojim se dupliraju postojeće izvorne nadležnosti županija (pokopi, spomenici, liječenje, obilježavanje važnih datuma, socijalna davanja itd.).

K tome treba spomenuti i jedan paritet koji se zove “Sporazum Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i predstavnika braniteljskih saveza, organizacija i udruga o dosegnutoj razini sredstava u proračunu Federacije Bosne i Hercegovine na poziciji Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata”.

Ovaj nesvakidašnji sporazum potvrđuje činjenicu da u sjedištu Ministarstva nedostaju kompetentni i legitimni predstavnici obiju vojnih komponenti kako bi se spriječilo izvaninstitucionalno donošenje odluka.

Svjedoci smo da jako mali broj zakona iz ovog područja ima prohodnost u postupku donošenja upravo iz razloga što u postupku njihove izrade nije moguće osigurati legitimno zastupanje interesa obiju strana.

Zbog unutarnjeg ustroja Ministarstva koje počiva na kadrovima iz samo jedne komponente (Armije BiH), ne može se osigurati sudjelovanje zaposlenika koji predstavljaju interese druge komponente (HVO) jer ih u Ministarstvu nema, a i ono što ih ima, ne sudjeluje u donošenju odluka pa se aktivnosti na usuglašavanju akata premještaju izvan institucija sustava, o čemu svjedoči i spomenuti sporazum o raspodjeli sredstava u čijoj pripremi, umjesto predstavnika Ministarstva, sudjeluju udruge – ističe se u priopćenju.

U priopćenju Hrvatskog narodnog sabora se dalje navodi kako udruge mogu i trebaju biti korektori sustava, ali nikako ne mogu biti nadležne ni odgovorne za financijsko stanje ili za opće stanje u području branitelja pa samim tim ne mogu kreirati politiku u tom području, a pogotovo ne mogu donositi političke odluke uime i na račun političkih stranaka koje čine vlast odnosno parlamentarnu većinu.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.