Mostar ulaže gotovo pola milijuna KM u rekonstrukciju javne rasvjete

Nakon provedbe javne nabave i odabira najpovoljnijeg izvođača, u utorak je u prostorijama Vijećnice Grada Mostara potpisan ugovor s tvrtkom Elko-Marić d.o.o. Mostar iz Mostara o izvođenju radova na projektu rekonstrukcije, odnosno zamjene postojećih rasvjetnih stupova i svjetiljki s novim(aluminijskim) stupovima i svjetiljkama s energijski učinkovitom LED tehnologijom.

Projekt će se provoditi u ulicama Nadbiskupa Čule (od Katedrale) i Kralja Tomislava (do vrha Avenije) te Ulici BNR/Hrvatskih branitelja (od Lučkog mosta) do Španjolskog trga (kružni tok).

Kroz projekt će biti zamijenjeno ukupno 164 komada svjetiljki (postojećih neučinkovitih i svjetiljki na bazi visokotlačne žive te svjetiljki na bazi visokotlačnog natrija starije generacije), čija instalirana snaga s gubicima iznosi 49.376 kW, a godišnja potrošnja 202.441,6 kWh. Bit će postavljeno 98 novih stupova i 322 LED svjetiljke.

Završetkom provedbe projekta ukupna angažirana snaga sustava sa standardnim koeficijentom bit će 23.184 kW, a potrošnja će iznosit najviše 95.054,4 kWh godišnje.

Vrijednost potpisanog ugovora vezano za rekonstrukciju ovog dijela javne rasvjete je 487.139,71 KM, a ukupna planirana godišnja ušteda je oko 50.000,00 KM s time da će se znatno popraviti kvaliteta usluge javne rasvjete te će se ostvariti i značajne uštede na održavanju tog dijela sustava javne rasvjete Grada Mostara.

Ugovoreno trajanje radova je 45 dana.

Projekt IRENE provodi se u sklopu Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatske-Bosne i Hercegovine-Crne Gore: Zaštita okoliša i biološke raznolikosti, poboljšanje prevencije rizika te promicanje održive energije i energijske učinkovitosti. Specifični cilj projekta je promicanje korištenja obnovljivih izvora energije, poticanje energijske učinkovitosti.

Provedba projekta započela je 1. srpnja 2017. godine i traje do 31. prosinca 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.915.820,00 eura, od čega 1.628,447,00 eura sufinancira Europska unija.

Nositelj projekta je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, a partneri na projektu su Zadarska županija iz Hrvatske, Eko Centar Delfin i općina Tivat iz Crne Gore te Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH i GRAD MOSTAR iz Bosne i Hercegovine, priopćeno je.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.