Mostar: U samo 4 dana udvostručen broj zahtjeva za cijepljenjem

Zahtjevi za cijepljenjem djece u Domu zdravlja Mostar u samo četiri dana su udvostručeni, potvrđeno je iz Cijepnog centra ove zdravstvene ustanove.

Cjepivo jedina zaštita

Uglavnom je riječ o zahtjevima roditelja čija djeca kasne s cijepljenjem. Razlog tome je pojava ospica, od kojih je sedmomjesečna djevojčica u Sarajevu prošlog tjedna preminula, te proglašenje epidemije na području Sarajevske županije.

Broj zahtjeva za cijepljenjem raste i u ostalim sredinama FBiH budući da se radi o virusnom oboljenju za koje ne postoji lijek. Jedina zaštita od ospica je cjepivo, ističe prim. dr. Nermin Avdić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije.

On je naglasio kako na području HNŽ-a još nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze ovim virusom, ali je činjenica kako se on može lako pojaviti budući da kolektivni imunitet stanovništva ne postoji.

Prema službenim podacima, procijepljenost u HNŽ-u u 2017. bila je 62 posto; za kolektivni imunitet potrebno je osigurati 95 posto cijepljenog stanovništva.

Zbog pojave ospica i raznih drugih oboljenja koja su kod nas bila iskorijenjena te prevelikog pada broja cijepljene djece, naš Zavod se, zajedno s Klinikom za zarazne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, prošle godine intenzivno bavio ovim problemom. Održali smo niz predavanja za roditelje, posebice djece vrtićkog uzrasta i to je dalo rezultate. Odnosno, u proteklih godinu dana ta procijepljenost povećala se za desetak posto, kaže dr. Avdić ističući kako to i dalje nije dovoljno.

Najlošija situacija bila je u Čitluku gdje je procijepljenost jako niska, a upravo tu su prošle godine i zabilježena oboljenja od ospica. Ništa bolja situacija nije ni u Županiji Zapadnohercegovačkoj, gdje je postotak procijepljenosti stanovništva u 2017. bio ispod 50 posto, dok podaci za prošlu godinu još uvijek nisu objavljeni. Dr. Avdić naglašava kako nije problem samo virus ospica, tu su i druge zarazne bolesti koje zbog lošeg kolektivnog imuniteta prijete stanovništvu BiH, piše Večernji.ba.

Velik broj oboljelih

U Europi su ponovno zabilježena oboljenja od difterije, bolesti koja je u BiH odavno iskorijenjena. Imamo i problem s migrantima, koji nam također mogu donijeti razne zarazne bolesti, od kojih nam zaštitu pruža samo adekvatno cjepivo, poručuje Avdić. Prof. dr. sc. Jurica Arapović, specijalist infektologije Klinike za infektivne bolesti SKB-a Mostar, još je jednom pozvao sve roditelje koji nisu cijepili djecu da to što prije učine jer cjepivo odmah po primitku počinje stvarati imunitet.

Šef Odjela za zarazne bolesti u Županijskoj bolnici Zenica Ednan Drljević u izjavi za TV1 rekao je kako nadležne federalne institucije trebaju proglasiti epidemiju ospica. Oboljelih od ove zarazne bolesti, kako kaže, ima u svim županijama Federacije BiH.

Mi smo imali dva slučaja ospica, potvrđena, ali radimo s dvjema županijama, odnosno i za Srednjobosansku županiju gdje imamo više od deset pacijenata. Tako da je epidemija skroz oko ZDŽ-a i proširit će se, zaključio je Drljević. Najteža situacija trenutačno je u Sarajevskoj županiji gdje je zabilježen najveći broj oboljelih, među kojima i jednomjesečna beba.

(www.jabuka.tv) 1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.