Mostar: U Sabornom hramu nakon više od 30 godina proslavljen Vaskrs

Vaskršnja liturgija ove godine služena je u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru i to u ponoć, po prvi put nakon njenog rušenja 1992. godine.

Starješina Saborne crkve u Mostaru, svećenik Duško Kojić, poručio je okupljenim vjernicima: Da vaskrsne Bog, i raziđu se neprijatelji Njagovi, i da pobjegnu od lica Njagovog oni koji ga mrze. Hristos vaskrse narode Božiji mostarske crkve vaskrsle – vaistinu vaskrse Hristos i vaistinu vaskrse crkva naša u Bjelušinama! Blagosljovena noć, narod, vaskrsni pozdravi “Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse.”

Foto: Marko Vučinić

Iz SPCO Mostar navode kako je ovo poseban dan, a prilikom liturgije zazvali su ”radost, pojanje Pashalnih stihira, miris tamjana, i sveopće ushićenje svakoga tko je jutros stigao u Saborni hram da proslavi najradosniji praznik pobjede života nad smrću, graditelja nad rušiteljima, mira i ljubavi nad nečovještvom i svjetlosti nad mrakom, sve i sva u bijelom ruhu vaskrsenja kliče “Vaskrsenje Tvoje Hriste Spase, angeli poju na nebesima, i nas na zemlji udostoji da te čistim srcem slavimo.”

Kao što nestaje dim, nek’ isčeznu, kao što se vosak topi od ognja, poručeno je.

Vaskršnjom Euharistijom načalstvovao je jerej Duško Kojić uz sasluženje protojereja Marka Gojačića, protojereja Alekse Zubca i naroda crkve mostarske.

Foto: Marko Vučinić

Velika radost i čast nam je bila što je ovoj Pashalnoj službi sasluživao i naš dragi prota Aleksa koji je dugi niz godina živio i služio u Mostaru u ovome Sabornom hramu, i ono što je važno da pomenemo je to da je prota Aleksa posljednju Vaskršnju liturgiju pred rušenja ovog Sabornog hrama služio u travnju 1992. godine i evo dočekao je da je opet služi kada smo na korak do osvećenja obnovljenog hrama, naveli su.

Pročitana je Vaskršnja poslanica patrijarha srpskog g. Porfirija i objavljena najradosnija vijest narodu ”da je Hristos vaskrsao, da je smrt pobijeđena, da nema očaja i beznadežnosti, da je svaka duša izbavljena iz ada, da je radost i ljubav prema svakom čovjeku naš ulazak u Carstvo nebesko. Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse!’‘, poručeno je iz Mostara.

(www.jabuka.tv | Tekst i Foto: Marko Vučinić / Facebook)

9 komentara

  • Ovo je pravoslavni hram kojega su 1992. srušili muslimani, a poslije širili priče o tome da su to uradili Hrvati.
    SRETAN VASKRS. Hristos se rodi, vaistinu se rodi!

  • Malo nestvarno , jer Uskrs je davno prošao . Katolici ,i Pravoslavni vjeruju u Isusa Krista znači u jedoga boga oca svemogućega stvoritelj neba i zemlje , šteta što se dijelimo zbog kalendara . Ali ipak želim sretan Uskrs onima koji slave

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.