Mostar u gubitku 10 milijuna KM

Gradsko vijeće Grada Mostara godišnje proraćunu donese više od 10 milijuna maraka samo od imovinskih predmeta, a ta brojka bi ove godine trebala biti i veća jer su stvorene pretpostavke za građenje koje su se dugo čekale, usvojenje Zakon o gradenju na području županije te regulacijski planovi, čime su otvorena vrata k planskoj gradnji, no Vijeće više nije u funkciji pa nastaju gubitci, tvrdi vijećnik ‘zaleđenog’ Gradskog vijeća Mostara Ibrahim Rahimić.

Drugim rijećima, smatra Rahimić, imamo novac na dohvat ruke, a ne uzimamo ga. Svaka sjednica Gradskog vijeća kao zadnju toćku dnevnog reda ima rješavanje imovinskih predmeta, a samo zadnja sjednica ovog Vijeća je imala 550.000 maraka imovinskih predmeta, ističe Rahimić.

S obzirom da je usvojen županijski Zakon o gradnji, na osnovi kojeg sada sva općinska vijeća trebaju donijeti odluku o legalizaciji bespravnih objekta, te su u međuvremenu usvojeni regulacijski planovi, otvorila su se vrata za plansku gradnju, legalizaciju i puno brže punjenje gradskog proračuna.

– Donesen je Zakon o građenju, odnosno pretpostavke za legalizaciju kako bi mogao krenuti postupak legalizacije što automatski dovodi do bržeg punjenja proračuna. No, sada Vijeća nema, nema tko donijeti odluku o legalizaciji, nema tko rješavati imovinske predmete. Građani Mostara ne mogu ostvariti svoja prava, primjerice da sutra žele kupiti zemljište za kuću, to nisu u mogućnosti. Došlo je do opće blokade, ali istovremeno to se reflektira na punjenje gradskog proračuna.

Primjerice, kada ljudi podnesu zahtjev za legalizaciju, nadležna služba pripremi predmet i kaže koliko koštaju sve obveze koje je propisao Zakon o građevinskom zemljištu, to su namjenska sredstva koja idu izravno u proraćun i praktički je grad sada ostao bez toga, govori Ranimić, naglasivši kako nadležna služba hitno trebala pripremiti odluku o legalizaciji, pa neka ista čeka sjednicu Vijeća, jer sve da se sutra odblokira rad Vijeća, opet bismo morali čekati da dode na Vijeće, što je apsurdno i gubljenje i vremena novca.

S druge strane, stalno se povlači pitanje tko je odgovoran za ne funkcioniranje Gradskog vlieća i trenutačno stanje u Mostaru.

Je li to visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ili pak par vijećnika iz HDZ-a koji su donijeli pismo kao od visokog predstavnika, a koje nema ni memorandum OHR-a, smatra Rahimić, ili je pak Parlament BIH, koji ne rješava presudu Ustavnog suda BiH, a zbog svih tih zavrzlama grad Mostar će biti uskraćen za 10 milliuna maraka u proračunu.

Bilo kako bilo, tvrdi Rahimić, netko mora odgovarati za ovo stanje, ali činjenica je da grad Mostar mnogo trpi. (Bljesak | Dnevni list)

(www.jabuka.tv)1 komentar

  • NISTE NAM NI DO KOLJENA ŠTO NE TROŠITE JAMLJATE SEBI TO ZNAČI SAMO STE ZA ONU VILU U MINUSUAKO NAROD IMA ON VAS NEĆE SLUŠAT A KAD GA OSIROMAŠITE TADA DOLAZI POD KONTROLU

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.