Mostar: Svakom drugom studentu treba psihološka pomoć

Prilikom otvorenja Dana studentskoga savjetovališta na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru prezentirani su rezultati istraživanja o psihološkom zdravlju studenata te stavovima i informiranosti o postojanju Savjetovališta za studente na Sveučilištu.

Psihološko zdravlje

Rezultate istraživanja predstavila je asistentica na studiju psihologije i logopedije Filozofskog fakulteta SUM-a te savjetovateljica u Savjetovalištu Nikolina Šaravanja.

Prema njezinim riječima, osnovni cilj istraživanja bio je ispitati psihološko zdravlje studenata te razumjeti njihove potrebe kako bi se unaprijedio rad Savjetovališta, piše Večernji list BiH.

Preliminarnim rezultatima obuhvaćeno je 527 studenata različitih fakulteta Sveučilišta, a rezultati pokazuju da je 48 posto ispitanih barem jednom tijekom studiranja pomislilo da im je potrebna stručna pomoć psihologa/psihijatra.

Kao najčešće razloge tomu studenti navode probleme psihološke prirode poput stresa, anksioznosti, depresivnosti i niskoga samopoštovanja.

Sedam posto studenata navodi da je već ranije zatražilo pomoć, dok je njih 39 posto navelo kako nisu potražili pomoć, ali da im je bila potrebna. Kao osnovne razloge zašto nisu potražili pomoć studenti navode vjerovanja da mogu sami riješiti probleme, strah od osude društva te neinformiranost o dostupnosti stručne pomoći.

Rezultati su pokazali i to da 93 posto ispitanih studenata smatra potrebnim postojanje psihološkoga savjetovališta za studente, dok 89 posto njih smatra potrebnim postojanje karijernoga savjetovališta za studente.

Odziv zadovoljavajući

Vrlo sam zadovoljna odzivom studenata za sudjelovanje u istraživanju, kao i samim rezultatima. Pokazuju kako studenti smatraju potrebnim postojanje Savjetovališta za studente na SUM-u, a time pokazuju da brinu o sebi, kazala je Šaravanja.

Ivona Čarapina, viša asistentica na Filozofskom fakultetu i djelatnica Savjetovališta, kazala je kako jedan od problema koji najviše muči studente jest problem s učenjem, zatim odvajanje od roditelja, kao i problem socijalne prilagodbe.

Inače, Dani studentskoga savjetovališta Sveučilišta u Mostaru održavaju se u razdoblju od 15. do 17. listopada.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

 • Šteta što niste napravili anketu na profesorima i asistentima koji rade na Sveučilištu u Mostaru. Vjerujem da bi rezultati bili da je svakom potrebna psihološka pomoć, a da je za dobar dio možda već i prekasno.

  11
 • Ne da im je potrebna psihološka, već psihijatrijska… Da su se malo potrudili i pripremili za (realno laganu) hrvatsku državnu maturu, mogli su studirati besplatno u ZG ili ST, ili možda čak negdje vani. Uz vrlo veliku vjerojatnost da dobiju dom, posebno u ZG.

  Ovako plaćaju za loše obrazovanje na SUM-u, 700-800 KM svaki semestar + još stan i režije ako nisu iz Mostara ili ŠB (ali čak i kod nas uzimaju stan u Mostaru).

 • Studenti imaju jako puno problema ,jer smo siromašni ,društvo koje osuđuje sve i svakoga ako traži pomoć boje se osude okoline?
  Neki ljudi sve bolesti zbog svog neznanja svrstaju u ludost.
  Treba sve platit ,puno studenata je i gladno a vi pričajte i mislite sto hoćete .
  Najmanje je koštalo one koji ne uče kupe diplome i moraju izludit totalno oni koji se trude da nešto uspiju i nauče.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.