Mostar: Stotine ljudi na predstavljanje knjige Dalibora Milasa ‘Hijene ga nisu dirale’

”Hijene oko nas ne prezaju dirnuti ni u samog Boga”, rekao je fra Dado Milas autor knjige ‘Hijene Ga nisu dirale’, koja je u četvrtak navečer predstavljena u prepunoj dvorani hotela Mepas u Mostaru.

Riječ je o zbirci Milasovih eseja i promišljanja o Bogu i čovjeku, o ispitivanju što je i tko Bog i što je i tko čovjek, posebno o tome tko su Bog i čovjek u društvu kakvo je Bosna i Hercegovina.

”Ova knjiga se tiče samog Boga”, rekao je Milas i napomenuo kako naše vjerovanje ”zaboravlja” samog Krista te kako se naslov knjige, kako su to mnogi mislili, ne odnosi na njega nego na vjerovanje plemena Masai koje kaže kako tijelo umrlog Krista, za razliku od drugih umrlih, hijene nisu dirale.

Milas je govorio i o svojim unutarnjim ratovima, o kojima dobrim dijelom ova knjiga i govori, posebno nakon što je, na svojevrstan način ušutkan, nakon preglasnih protivljenja i iznošenja svojih stavova. Otvoreno je rekao kako govori o sukobu sa samim sobom i s autoritetima.

”Ja nikada nisam bio protiv, ja sam uvijek bio za nešto. Nažalost, dopustio sam da od jednog stabla ne vidim šumu i da mi pojedinci stvore sliku o svima. Bio sam jako neshvaćen i krivo protumačen”, rekao je Milas i poručio kako iskreno žali sve one koji su mu na bilo kakav način prijetili.

”Ja sam otišao da bih se vratio”, rekao je Milas, koji je iz Mostara otišao na doktorske studije u Graz te je posebno istaknuo kako su mladi u Mostaru velika snaga, ali ”da ih je netko uvjerio da ništa ne mogu”.

Uz autora, o knjizi su govorili recenzenti prof. dr. sc. Mile Lasić i fra Željko Barbarić te nakladnik Ilko Barbarić, koji je rekao kako se nada da Milas ne prenosi poruku budućoj dijaspori i, bankarskim rječnikom, osobama kategorije E, odnosno onima koji ne postoje.

”Milas nije ni za ni protiv. Dado je prema”, rekao je Barbarić.

Sveučilišni profesor Lasić rekao je kako je Milasovo štivo ”moderna teologija koja se u dobrom mjeri susreće s modernom politologijom”.

“U Milasovoj se knjizi prožimaju svjedočenja vlastitog životnog iskustva i osobnog “vjerujem” s razumijevanjem društveno-političkih i kulturoloških neprilika u Mostaru, u Bosni i Hercegovini i u njezinu okruženju. Filozofsko-teološki, kulturološki i politički eseji izloženi u knjizi savršeno se nadopunjuju, pa čak i skladno prožimaju i prelijevaju jedan u drugi”, naveo je Lasić u recenziji i dodao kako je ”ljepota ove knjige u tome što propituje stanja a na kraju nalazi vjeru u Boga”.

Franjevac Barbarić rekao je kako Milas u ovoj knjizi govori i o onima kojima je Bog alat za prizemne interese, ali mu poručio kako su svi sukobi o kojima se govori u knjizi, ali i u životu, ”sve to između njega i Boga”.

”Nikada nije bilo između tebe i njih”, poručio je fra Barbarić.

U prvom dijelu knjige ‘Hijene Ga nisu dirale’ govori se o Bogu, otvaraju se pitanja samog pojma Boga i božanstva, ateizma i mitologije, Isusa i svega onoga što je u evanđeljima zapisano o Njemu. U drugom poglavlju autor iz svoje perspektive progovara o čovjeku i općenito o ljudima: o fenomenima koji, još uvijek, ”provociraju” društvo u cijeloj regiji.

Dijelove knjige je čitao glumac Miro Barnjak, a program je, obogaćen i glazbenim dijelom, vodio Boris Čerkuč.

Sav prihod od prodaje knjige ide za udrugu Minores, čiji je glavni cilj briga o beskućnicima na području Mostara.

(Bljesak.info)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.