Mostar: Stari grad već deset godina na UNESCO-vu popisu

Stari most Mostar

Manifestacija obilježavanja, za Mostar i BiH uistinu važnog događaja, jer je riječ o upisu prvog spomenika kulturne baštine na UNESCO-vu popisu iz BiH, započet će u petak jutro konferencijom pod nazivom „Historic Urban Landscapes“- „Povijesni urbani pejzaži“.

Na početku konferencije domaćim i inozemnim sudionicima obratit će se prigodnim riječima Ljubo Bešlić, Gradonačelnik Mostara, Siniša Šešum, šef Ureda UNESCO-a u BiH i Zora Dujmović, ministrica kulture i sporta Federacije BiH.

U radnom dijelu konferencije prvo će se razgovarati o očuvanje urbane baštine: „Sadašnji trendovi u globalnom kontekstu, razvoj koncepata i prakse prema definiciji nove urbane AGENDE u kontekstu post-2015., Preporuka o povijesnom urbanim pejzažima i UNESCO-vo Izvješće o ulozi kulture i povijesne baštine u održivom urbanom razvoju – Sveučilište iz Venecije Roberto Zancan.

Slijedeće teme su: Očuvanje urbane baštine upisane na Listu svjetske baštine – o čemu će govoriti prof.Daniele Pini, Primjeri primjene HUL-a – slučajevi Ferrara (Italija) i Kairo (Egipat) , prof. Daniele Pini , Izazovi očuvanja urbane baštine – slučajevi u Hrvatskoj, prof. Joško Belamarić

Drugi dio konferencije nosi naziv „Izazovi post-konfliktne rekonstrukcije“, a o temi :Svjetska baština, Grad Mostar : “Područje Starog Mostar, Starog grada Mostara”: Konzervacija / Master plana / uloga Agencije “Stari Grad” / projekti za poboljšanje gradske infrastrukture, govorit će prof. Amir Pašić

U trećem dijelu tema je: Povijest utvrđenih naselja / gradova u Bosni i Hercegovini, a bit će upriličena i prezentacija studija provedena od strane ICOMOS – koju će izložiti Ferhad Mulabegović dipl.ing.arh. U završnom dijelu konferencije uslijedit će zaključci i preporuke.

U večernjim satima u staroj gradskoj jezgri bit će upriličeno svečano otvorenje dućana Mujage Komadine (Mala Tepa 1), a tom prigodom obratit će se Đorđe Miličević, zamjenik ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Ljubo Bešlić, gradonačelnik Grada Mostara.

Kao kruna svečanosti na platou ispod Starog mosta u petak večer u 22 sata održat će se koncert pod nazivom „Most koji grli obale“. Prije koncerta, uzvanicima i gostima, obratit će se gradonačelnik Ljube Bešlić, koji će zajedno s bivšim gradonačelnikom Mostara Safetom Oručevićem, uručiti nagradu Centra za mir Irini Bokovoj, direktorice UNESCO-a, koja će se također tom prigodom obratiti kao i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

Svečani koncert filmske i klasične muzike povodom obilježavanja 10.obljetnice upisa Starog mosta i stare gradske jezgre na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine na platou ispod Starog mosta izravno će od 22 sata prenosit BHT 1, a nastupit će : Simfonijski orkestra Mostar, solistica: Ana Rucner, violončelo- Zagreb pod dirigentskom palicom Damira Bunoze.

Program:
1.Lijepa Emina – Sevdalinka – tekst Aleksa Šantić, aranžman Damir Bunoza
2.Muzika iz filma Henry IV- tema: Oblivion, Astor Piazzola, aranžman Thomas Buritch
3. Muzika iz filma Schindlerova lista, tema iz istoimenog filma, autor John Viliams, aranžman Đelo Jusić
4.Muzika iz televizijske serije „U registraturi“, autor Arsen Dedić, aranžman Damir Bunoza
5. Muzika iz filma Pirati s Kariba, autor Hans Zimmer, aranžman Mahir Sarihodžić
6.W.A.Mozart: Serenada – Mala noćna muzika, prvi stavak – Allegro
7.J.S.Bach: Uvertira – Suite No 3 – Air
8.L.Sorkočević: Simfonija No 3 u D-duru
Prozu i poeziju Ive Andrića, Alekse Šantića, Maka Dizdara i Pabla Nerude, govore: Alma Fazil Obad, pjesnikinja, Robert Pehar i Nedžad Maksumić, glumci.

U subotu, drugog dana svečanosti na istom mjestu, na platou ispod starog mosta za sve građane Mostara i njihove goste, s početkom u 22 sata Gradska uprava Mostara organizirala je koncert Željko Joksimovića i prijatelja, Petar Grašo, Jelena Tomašević, Tonči Huljić). Međutim, taj koncert je, zbog zdravstvenih razloga otkazan. Željko Joksimović i njegov tim žale zbog propuštanja koncerta ali se nadaju da će pripremljeni repertoar moći Mostarcima predstaviti drugom prilikom.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: