Mostar slavi Međunarodni dan kave uz Franck i Mepas Mall

Međunarodni dan kave okupio je u subotu brojne Mostarce i njihove goste na platou ispred TC Mepas Mall gdje su ispod otvorenog sunčanog neba uživali u druženju uz brojne okuse omiljenog napitka bez kojeg mnogi dan ne mogu ni zamisliti.

Franckovi profesionalni baristi pripremali su Franck Crema tursku kavu s bogatom pjenom i prirodno prisutnim kremastim notama čokolade i kakaovca, te Franck Specialty 130 Years blend koji se sastoji od kava iz četiri različita „origina“ odnosno zemlje uzgoja.

Kavu, koja se proizvodi u Franckovom pogonu u Grudama, popili su brojni Mostarci, ali i njihovi gosti, među kojima smo zatekli i brojna poznata imena, prije svega predstavnika sedme sile, kao i ostale osobe iz javnog života Hercegovine.

Sjajno da u našem gradu obilježavamo na ovaj način Međunarodni dan kave. Naravno da je kava simbol za puno toga u našoj svakodnevnici na ovim prostorima. Nadam se da će se ovakva tradicija nastaviti, jer ovako lijepi događaji dodatno obogaćuju Mostar, kazao je Marin Čuljak, savjetnik i voditelj ureda mostarskog gradonačelnika.

Svoju prvu jutarnju kavu upravo na ovom eventu došao je popiti i glazbenik Ivo Jurić sa suprugom Josipom (Klapa Drača), a ovom vikend druženju pridružila se i fitness trenerica Ana Marija Penava, boksač Emil Markić, kao i maestro i glazbenik Damir Bunoza koji je naglasio kako je kava možda i najvažnija u životu glazbenika, osobito za potrebnu energiju u večernjim svirkama.

Kavu vole i nutricionisti, a njezin dan proslavila je i nutricionistica Nikolina Barbarić.

Volimo se buditi sa šalicom dobre kave. Ona je naš najpoznatiji stimulans, ali neka ne bude na prazan želudac. Mada mnogima odgovara i tako, kazala je nutricionistica Nikolina Barbarić.

Supružnici Beljo, boksač Damir i model Jana, također su svoju prvu kavu popili ovdje, otkrivši kako je ovaj napitak sastavni dio njihove svakodnevnice.

Kod mene je kava obavezna ujutro i navečer prije treninga. Jednostavno me pokreće, kazao je Damir Beljo.

Obilježavanju ovog događaja pridružio se i ministar pravde BiH Davor Bunoza otkrivši kako je kao pravi Mostarac veliki ljubitelj ovog napitka, te ih dnevno popije čak pet.

Darijana Filipović, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BIH prisjetila se prošlogodišnjeg obilježavanja ovog dana na istom mjestu, ne skrivajući zadovoljstvo što se tradicija održavanja ovog događaja nastavila.

Kava je neizostavni dio u našim svakodnevnim životima s obzirom da u Hercegovini svi naši susreti, obiteljska okupljanja, pa i poslovni sastanci se događaju uz kavu. Ovakvi događaji, uz zabavni karakter, promoviraju i naše kulturološke aspekte života, kazala je Filipović.

Mostarski glumci Miro Barnjak i Ivo Krešić kazali su kako je kava također omiljeni napitak i u njihovim glumačkim krugovima a mnogi, poput Barnjaka, slove za one koji prave neke od najboljih kava.

Osim što dobro sprema hranu, chef Severin Terzić otkrio je kako jednako tako sprema i kavu, a kad god ima priliku, voli popiti onu domaću, baš kao i danas na platou Mepas Mall-a, koju je spremao Franckov profesionalni barist Timur Kahrović. Timur nam je otkrio kakvu kavu vole ispijati Mostarci i koje su to danas najviše napravili.

Mostarci su odlična ekipa za ispijanje kave. U izrazito ugodnoj atmosferi smo obilježili ovaj dan kave u Mostaru. Od svih, najviše se pila bijela kava, koja je nekako meni sinonim za Mostar. Kad netko kaže bijela kava, meni je to odmah poveznica s Mostarom, jednako kao i pizza s majonezom, kroz smijeh je kazao Timur Kahrović.

Kakvu god kavu da pijete, u BiH je nezamisliva bez čaše vode. Ovom prilikom svim posjetiteljima je bila dostupna Prirodna izvorska voda Leda. Uz zvuke saxa, posjetitelji su prisustvovali promociji Philips LatteGo aparata za kavu, uživali u slatkom kutku slastičarnice Lana, a oni s najvećim znanjem o kavi u nagradnom kvizu, doma su otišli s nagradama.

Tema ovogodišnjeg svečanog obilježavanja Međunarodnog dana kave bila je Franck Crema, kava koja oduševljava svojom brzom i jednostavnom pripremom, bilo da se nalazite u uredu ili kod kuće.

Predstavljena su i rješenja za pripremu odličnog espressa kod kuće, uključujući i kapsule kompatibilne s Nespresso i Dolce Gusto aparatima za kavu.

Međunarodni dan kave koji se inače obilježava 1. listopada ima za cilj podizanje svijesti javnosti o važnosti osnaživanja i pružanja potpore malim uzgajivačima kave.

Kakva god bila – domaća, espresso, bijela, jača ili slabija – vole je sve generacije i mnogima dan ne započinje bez (barem) jedne šalice koja nas pokreće.

Ukoliko već niste popili današnju dozu, vrijeme je!

Sretan vam Dan kave!

*Sponzorirani članak