Mostar, Široki Brijeg, Posušje i Grude u 2015. imali pozitivan prirast

U dvjema hercegovačkim biskupijama prirodni prirast u prošloj godini u većini župa od ukupno 81 bio je negativan premda je značajno veći broj onih koji su odselili pa je više od 5000 osoba napustilo svoja ognjišta. Pokazali su to podaci prikupljeni prigodom blagoslova kuća, piše Večernji list.

No, Mostarsko-duvanjska biskupija je razmjerno vitalna i u njoj je, ukupno gledajući, ipak bio pozitivan prirodni prirast i bio je u ‘plusu’ za 11 krštenih u odnosu na umrle, odnosno pokopane po kršćanskim običajima. Istodobno, u Trebinjsko-mrkanskoj županiji u kojoj nije toliko bio izražen migracijski proces, prirodni prirast je bio negativan.

Tamo je čak 100 osoba više umrlo, a rodilo ih se tek 190. Najveći pozitivni prirast imale su mostarske župe: Katedrala, Sv. Ivan, Sv. Luka, Sv. Marko, Sv. Matej, Sv. Petar i Pavao, Sv. Toma, a u plusu su bile župe Čitluk, Duvno, Gorica Struge, Grude, Humac, Kočerin, Kruševo, Međugorje, Nevesinje, Posušje, Rakitno te Široki Brijeg u Mostarsko-duvanjskoj, dok je pozitivan prirast u Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji bio u Aladinićima, Čeljevu, Neumu i Prenju, piše Večernji list.

Najlošije je stanje u župi Konjic gdje je četvero krštenih, a 46 pokopanih, a slijedi Klobuk, Seonica, Studenci … Trend smanjivanja broja Hrvata katolika može se pratiti i kada se usporedi broj krštenih u odnosu na prvopričesnike ili krizmanike. Iz dviju biskupija upozorili su na brojne elemente koji pridonose odlasku Hrvata katolika sa svojih ognjišta i pri tome ukazao na poteze i pozive Katoličke crkve upućene ljudima da ostanu vjerni svojim obiteljskim korijenima.

O hrvatskoj katoličkoj nazočnosti te iskušenjima s kojima se susreću u BiH u Vatikanu je hrvatski šef diplomacije Miro Kovač razgovarao s predsjednikom Papinskog vijeća za međureligijski dijalog i komornikom Svete rimske crkve kardinalom Jean-Louisom Tauranom i s tajnikom za odnose s državama u Državnom tajništvu Svete Stolice, nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom.

(www.jabuka.tv)3 komentara

  • Ovaj clanak se morao izbaciti nakon onih cinjenica koje je don Majic prethodno objavio.Portali politicki odmah su morali “uvalit” demant-obmanit “glup” narod s ovakvim vijestima ali nazalost istina se iskrivit ne moze!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.