Mostar: Sedam bijelih ruža za sedam ubijenih fratara

GO Mostar HRS-a je molitvom i simboličkim bacanjem sedam bijelih ruža u Neretvu obilježio spomen na sedmoricu ubijenih fratara koje su 14. veljače 1945. godine ubile partizanske postrojbe.

Unatoč činjenici da je Europski parlament u Bruxellesu donio “Rezoluciju o Europskoj savjesti u vezi s europskim totalitarnim režimima u prošlom stoljeću”, među kojima i komunističkog režima koji je vladao na ovim prostorima, na ovaj dan u Mostaru pojedinci obilježavaju dan “oslobođenja” grada, stoji u priopćenju iz GO Mostar HRS

Bacanjem sedam bijelih ruža s mosta Hasana Brkića, ispod kojeg se nalazi mjesto gdje se vjeruje da su bačena tijela ubijenih fratara, GO Mostar HRS-a je obilježio spomen ne samo na ubijene fratre, nego i civile ubijene od strane partizanskih postrojbi. Partizani su 14. veljače 1945. ubili Provincijala fra Leona Petrovića, fra Grgu Vasilja, fra Bernarda Smoljana, fra Kažimira Bebeka, fra Jozu Bencuna, fra Rafu Prusinu i fra Nenada Pehara.

Kako je istaknuto, partizanske postrojbe su na današnji dan 1945. godine i u danima nakon, likvidirale veliki broj civila i hercegovačkih franjevaca. Povjesničar i svjedok vremena fra Bazilije Pandžić je u svojim knjigama svjedočio o masovnim ubijanjima godine 1945. ne samo franjevaca, koji su za vrijeme fašističke okupacije u svojim odajama skrivali mostarske Židove i Pravoslavce, nego i brojnih vjernika iz Mostara i okolice.

”Ovim putem poručujemo kako spomen na naše mučki ubijene fratre, kao i sve žrtve komunističkog režima, nikada neće nestati, bez obzira na svu propagandu ideoloških nasljednika i nostalgičara toga režima. Mučenička smrt naših fratara, spremnost dati život radi vjere i ideala nam mora biti pouka i škola koja se ne smije nikada smetnuti s uma”, stoji u priopćenju.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.