FBiH: Vozimo automobile starije od sebe

“Oko 40 posto vozila koje trenutno prometuju po cestama Federacije spada u kategoriju odltimera jer su stariji od 30 godina”, istaknuto je na prezentaciji stručnog biltena Instituta za privredni inžinjering iz Zenice, prenosi portal ekapija.

“Sada građani pokušavaju da ih registriraju kao oldtimer automobile kako ne bi više morali plaćati ‘stvari’ kao što je registracija automobila i slično. Ovo će se dogoditi ako ne dođe do izmjene pravilnika koje moraju uraditi nadležna ministarstva”, istaknuo je Fuad Klisura, direktor Instituta za privredni inženjering-IPI.

Objašnjava da se nigdje u svijetu oldtimeri ne mogu voziti u prometu nego se vučnom službom dovezu do izložbenog mjesta.

Također, ukoliko bi se to dogodilo to mora raditi posebna institucija, ona mora biti registirana kod oldtimer kluba na razini EU koja to mora raditi u skladu sa EU direktivama, a ovdje se, ističe, ide za tim da to može raditi svaka stanica za tehnički pregled.

Semir Selimović, stručni suradnik za nadzor u IPI-ju, kaže da je alarmantno da su vozila na našim ulicama posljednjih godina sve starija, prenosi ekapija.

Prema podacima IPI-ja starosna struktura voznog parka u Federaciji u 2014. pokazuje da je na prometnicama Federacije svako treće vozilo starije od 1994. godine. Tako je oko 33, 6 posto starih automobila proizvedenih od 2000.-2004., 30,7 ih je iz 1994. i starije, dok je samo 6,26 posto onih novijih iz 2010.- 2014.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.