Mostar regionalne dužnosnike dočekao pod sigurnosnom opsadom

Najveći hercegovački grad ovih je dana političko i ekonomsko središte regije. U Mostar su već od vikenda počeli pristizati izlagači i sudionici 20. sajma gospodarstva, ali i svi oni koji su odgovorni za protokol i sigurnost brojnih političkih izaslanstava iz zemlje i inozemstva koja u ponedjeljak i utorak sudjeluju u bilateralnim i zajedničkim skupovima. Mostarci se već šale kako je njihov grad trenutno najsigurnije mjesto u Europi jer su na svakom koraku policajci i sigurnjaci, piše Večernji list BiH.

Poduzeli niz mjera

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPT BiH) pokrenula je operativnu akciju “Mostarski sajam 2017.” radi planiranja i provedbe poslova iz svoje nadležnosti na fizičkoj i tehničkoj zaštiti stranih izaslanstava i domaćih sudionika koji se posebno štite. Riječ je o najvišim državnim izaslanstvima Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Kine, kao i predstavnicima najvećih kompanija iz BiH i regije.

Uz Direkciju, u ovoj operativnoj akciji sudjeluju i Granična policija, OSA, SIPA, Oružane snage BiH, entitetski i MUP-ovi Zapadnohercegovačke i Hercegovačko-neretvanske županije. Građani i gospodarski subjekti na području Hercegovačko-neretvanske županije, a posebno u gradu Mostaru, informirani su da će tijekom poduzimanja mjera i radnji od spomenutih policijskih agencija dolaziti do povremenih obustava prometa.

– Molimo građane da imaju razumijevanje za spomenute policijske aktivnosti i da surađuju s policijskim službenicima kako bi navedeni događaj i visoki strani posjeti sajmu protekli sigurno i dostojanstveno, priopćeno je iz Direkcije. Međutim, već u ponedjeljak su stvarane povremene gužve. Sva mjesta na kojima će se kretati čelnici susjednih država provjeravana su, vodilo se računa o svim sigurnosnim i protokolarnim detaljima. Policija je bila na skoro svim prometnicama, pojačana, a posebice na mjestima susreta premijera i predsjednika država, u središtu grada, kod Ureda hrvatskoga člana Predsjedništva BiH, te hotela Mepas, gdje je također održano nekoliko sastanaka.

Vrijeme je bilo lijepo pa su mnogi prolaznici pred hotelom Mepas i čekali strpljivo da dužnosnici, osobito srbijanski premijer Vučić i hrvatski premijer Plenković, izađu kako bi se fotografirali. A bilo je i onih koji su samouvjereno tražili “premijerski selfie”. Ogromno je zanimanje i medija, i to ne samo zbog činjenice da se sastaju najviši dužnosnici BiH, Crne Gore, Srbije i Hrvatske u turbulentnom trenutku za regiju već i zbog toga što je Mostar prva destinacija na koju dolazi Aleksandar Vučić nakon uvjerljive pobjede na predsjedničkim izborima u Srbiji.

Veliko zanimanje građana

Intenzivan je bio i jučerašnji raspored premijera i predsjednika pa je sve to izazvalo i ogromno zanimanje građana Mostara, ali i stranih turista koji su se zatekli u gradu.

– Osjeti se da ovo nije uobičajeno stanje u Mostaru. Sve je nekako užurbano, ali dobro je što građani i ove izvanredne mjere doživljavaju opušteno, kaže Zoran koji je u skupini turista iz Beograda koji su u Mostar svratili na proputovanju kroz Hercegovinu. Mostarci doista dobro podnose gužvu. Posebno mladi kojima je sva frka oko sajma “cool.

– Dobro je što imamo sajam jer je grad s proljećem ionako življi, a još kad je sajam, ozračje je posebno. Možda uspijemo napraviti i koji selfie s kakvom poznatom facom, pričaju mostarski srednjoškolci koji se od svojih obveza odmaraju u gradskom parku. U Mostaru se u ponedjeljak moglo vidjeti dosta Kineza, ali i drugih predstavnika zemalja koji su došli na sajam gospodarstva.

Još jučer prije sajamskih dana imali su vremena upoznati grad, vidjeti znamenitosti i turističku ponudu. Zadovoljni su i trgovci, ugostitelji i hotelijeri jer ovih dana u Mostaru je gotovo nemoguće naći smještaj, a i restorani su došli na svoje. Oni gospodarske rezultate sajma već osjete.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.