Mostar prvi na popisu najatraktivnijih podijeljenih svjetskih gradova

Carinski most

Mostar je na prvom mjestu najatraktivnijih podijeljenih svjetskih gradova. Ovu titulu gradu na Neretvi je dodijelio portal Traveller.com.au.

Za Mostar ova stranica navodi kako je podijeljen nakon rata, te kako i dan danas u njemu postoje dva obrazovna sustava, dva sveučilišta, dva telekom operatera.

Predlažu kako na Istočnoj strani Mostara turisti trebaju vidjeti Stari grad, Kajtaz kuću i Koski-Mehmed Pašinu džamiju. Na zapadnoj strani Mostara turistima se predlaže obilazak Crkve Svetog Petra i Pavla, te Partizanskog groblja.

Osim Mostara na popisu najatraktivnijih gradova podijeljenih na dva djela su i Budimpešta, Jeruzalem, Istanbul i Berlin.

Traveller preporučuje posjetu podijeljenim gradovima jer ističu kako su to gradovi s dva različita identiteta. Navode da ako se turisti odluče posjetiti jedan od ovih gradova da zbog različitosti kulture koja će ih dočekati idu zapravo na dva različita odmora.

Dodaju kako su to gradovi s podvojenim ličnostima i kako svaki od podijeljenih gradova ima svoju posebnost. Budimpešta se dijeli na komercijalni i stari dio grada, dok je Istanbul grad koji se nalazi na dva kontinenta.

Najekstremnijim ističu Mostar kojeg dijeli Neretva, a u kojem je apsolutno sve podijeljeno na dva dijela.

(Bljesak.info)

Komentiraj: