Mostar posjeti milijun turista, ali rijetki noće

”Iako Hercegovačko-neretvanska županija godišnje bilježi oko milijun noćenja, u Mostaru koji je najveća atrakcija za turiste s milijunskim posjetama na godišnjoj razini, broj gostiju koji prenoće je minoran”, ovo je između ostalog za agenciju Anadolija kazao predsjednik turističke zajednice HNŽ-a Adrija Krešić.

“Gotovo se zabilježena noćenja u HNŽ-u odnose na Međugorje i Neum. Mi obično na kraju svake turističke sezone pravimo usporedbu s prethodnom godinom. Tako je, prema našim podacima, 2015. godina otprilike na razini prethodne, 2014. godine, s čak kojim postotkom manjeg broja zabilježenih noćenja kad se računa cijela županija. Primjerice, Neum je u 2015. godini zabilježio veći broj gostiju nego u 2014. godini, dok se u Međugorju broj gostiju otprilike za toliki broj umanjio”, pojasnio je Krešić.

Turistička statistika nepoznata

No, kako ističe za agenciju Anadoliju, kada je u pitanju Mostar, koji je i najveća atrakcija turistima iz svih krajeva svijeta, ostao je problem koji se godinama ne rješava, a to je zadržavanje turista u gradu na Neretvi.

“O broju je teško govoriti. Imaju neki statistički podatci koji su tako nepouzdani pokazatelji stvarnog stanja, da je o njemu irelevantno i govoriti”, kazao Krešić. No, sasvim je jasno, kako naglašava, da se o pitanju Mostara i poboljšanja turističke slike mora još puno raditi.

Problem Mostara je, kako napominje, činjenica da od milijun posjetitelja godišnje u gradu na Neretvi rijetko tko ostaje i na noćenju, jer uglavnom turisti dolaze u jednodnevni posjet, nakon čega odlaze u Međugorje ili Neum, tako da većinu noćenja ostvaruju ta dva mjesta.

Turistički dragulj

Međutim, i zbroj svih noćenja koja su registrirana nije pokazatelj pravoga stanja, jer, kako Krešić ističe, u HNŽ-u još uvijek veliki broj turističkih radnika ne prijavljuje sve goste, pa je time i ocjena pravog stanja gotovo pa nemoguća.

Cilj je, kako ističe, pored popularizacije ovog turističkog dragulja, i sustavno rješavanje administracije i provođenja zakona kako bi statistički pokazatelji bili relevantni, što bi se osjetilo i na proračunu Grada Mostara, ali i Međugorja i Neuma, pa i cijele županije.

“Mi poduzimamo sve što je u našoj moći da sljedeća godina bude bilja od prethodne. Naravno, puno toga se treba posložiti od situacije u svijetu, koja djeluje i na naše šire i bliže okruženje, do vremenskih prilika, koje nam još nisu dozvolile da započne zimska sezona u pravom smislu, jer snijega nema. Ali, kako se snježne padaline, prema meteorološkim najavama očekuju ovih dana vjerujem da će i zimska sezona doseći onu prošlogodišnju”, kazao je Krešić, s nadom da će za 2016. godinu imati bolje podatke i pokazatelja turističke slike kako za Mostar, tako i HNŽ.

(www.bljesak.info)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.