Mostar: Pogledajte kako će izgledati zgrada Hrvatskog narodnog kazališta

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Mostaru godinama na svojoj Maloj sceni niže velike uspjehe, a nova ”velika” zgrada već godinama se željno iščekuje, a evo kako bi trebala izgledati nova zgrada Hrvatskog narodnog kazališta.

Inače, ranije su pisana neslužbena saznanja kako je gotova Projektna dokumentacija za izgradnju zgrade Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, a neslužbeno smo doznali da je za dovršenje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru potrebno 18 milijuna maraka.

Projektant je konzorcij tvrtki predvođen Građevinskim istraživačkim centrom iz Mostara (u konzorciju su još i Građevinski fakultet Sveučilišta u Mostaru i ECOPLAN Mostar). Posebno ističemo kako je projektna dokumentacija gotova u smislu funkcionalnog dijela dok je vanjski izgled zgrade (fasada) još uvijek u procesu dogovaranja i projektiranja“, rekao je ranije Josip Blažević pomoćnik ravnatelja HNK Mostar za projekte, marketing i odnose s javnošću.

Glavni je projekt skoro pa zgotovljen i na temeljima Male scene niknut će nova kazališna zgrada, a koja bi sutra mogla udomiti i Simfonijski orkestar Mostar, Dramsku akademiju, HAZU BiH i Maticu hrvatsku Mostar“, rekao je u lipnju 2016. godine gostujući na TV-u ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja, dodavši kako sanja trenutak kada će HNK Mostar, osim dramskoga, imati i operni i baletni ansambl, te se brojem zaposlenih i godišnjim proračunom barem primaći drugim dvjema krovnim nacionalnim kazališnim kućama u BiH.

Vukoja je u listopadu 2016. godine, prigodom posjeta delegacije Vlade Republike Hrvatske Mostaru, predstavio premijeru Plenkoviću revidirani projekt prema kojem će HNK Mostar imati veliku dvoranu s oko 500 sjedala.

(HMS)

8 komentara

  • HNK zasluzuje zgradu, ali ne ovakvu. Ovaj primjer odvratne moderne kvaziarhitekture je bas ono sto je potrebno da grad postane ruglo. A gdje je kamen? Gdje je mediteran? Gdje je umjetnost? Gdje je nestala arhitektura? Ovo moderno zdanje sranje ce jos vise unakaziti centar grada.

  • Vidi se taj rukopis moderne sarajevske arhitekture, nabaci svega pomalo nek ima.
    A sami 3d prikaz da ne spominjem kao da se radi o skladistu a ne o zgradi hnk.
    A u kakvom drustvu zivimo, ne treba nas nista cuditi

  • Od rata je temeljate pričate i pravite kao i crkvu do nje i dvoranu započetu prije rata na kojoj će one dizalice zahrđati i popadati ali ljudi tamo valjda i ne idu.
    Zašto li se ovo oped po ko zna koji put aktuelizira?

  • Bliži se vrijeme izbora i ponovi se miksa adezenjarska arhitektura. Samo ne trebate biti zabrinuti jer neće se graditi dok SDA i Izetbeg Bakir ne da suglasnost. On će izdati dozvole, nadgledati gradnju, biti nadzorni itd. baš kao i za Pelješku ćupriju.

Komentiraj: