Mostar plesom protiv nasilja obilježio kampanju “Jedna milijarda ustaje”

Druženjem uz ples u Mepas Mallu, Mostar se devetu godinu za redom priključio svjetskoj kampanji “Jedna milijarda ustaje” čiji je cilj upozoriti na nasilje nad ženama i djevojčicama kao na jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava u svijetu koji još uvijek mnogi odobravaju šutnjom.

Članica Udruženja “Žena BiH” Arnela Buzaljko je istaknula kako plesom žele poslati jasnu poruku protiv nasilja te podići svijest javnosti o ovom problemu.

Plesom želimo poslati simboličnu poruku da su žene gospodarice svoga tijela. Žene, djevojke, djevojčice, svi koji sudjeluju u plesu, šalju poruku kako njihovim tijelom nitko ne može upravljati, niti diktirali, a ples sam po sebi je sloboda pokreta, sloboda kreativnog izražavanja tijelom, objasnila je Buzaljko.

Dodala je kako svjetske statistike pokazuju da svaka treća žena u svom životnom vijeku doživi neku vrstu nasilja.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovi statistika je poražavajuća. Svaka druga žena u BiH starija od 15 godina u svom životnom vijeku doživi neku vrstu nasilja. To je sve ono što se zna, jer mi smo još uvijek takva sredina u kojoj je sramota reći da vas netko zlostavlja. Tako da sam uvjerena da je brojka još veća, ocjenjuje Buzaljko.

Navela je da su ovu kampanju iskoristili kao alat jačanja svijesti javnosti u borbi protiv nasilja nad ženama.

Mi smo društvo u kojem je najveći problem što se nasilje ne prepoznaje kao nasilje. Još je bezbroj ponašanja kojeg podrazumijevamo pod normalno, nama uobičajeno. To je dio naše tradicije. Dok god to ne budemo mijenjali nećemo ni reagirati, zaključila je Buzaljko.

Inače, plesna revolucija trebala se održati i na Španjolskom trgu, ali vremenske prilike to nisu dopustile.

(Fena)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.