Mostar: Otvoren prvi Sajam zapošljavanja osoba s invaliditetom

Prvi sajam zapošljavanja osoba s invaliditetom počeo je u srijedu u prostorijama Arena Sport Centra u Mostaru.

Riječ je o sajmu koji se organizira u sklopu projekta P.O.W.E.R. koji financira Europska unija kroz IPA II program prekogranične suradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Toliko je dimenzija i načina na koji je ovo zapravo povezano procesom europskih integracija. Prvi aspekt se tiče same diskriminacije. Mnogo manje se čuje o diskriminaciji osoba s invaliditetom. Prema propisima koji vrijede u Federaciji BiH, na svakih šesnaest osoba trebala bi se zaposliti jedna osoba s invaliditetom, kazao je Lars Gunnar Wigemark, šef izaslanstva EU dodajući kako je drugi aspekt socijalna dimenzija koju sa sobom donosi članstvo u EU i za koje se nada da će jednoga dana uživati i BiH.

Vrlo važno je da lokalne i entitetske vlasti urade i svoj dio posla. Ne može se cijeli ovaj posao prepustiti nevladinim organizacijama poput Caritasa, dodaje Wigemark.

Zlatko Malić iz Caritasa BiH ističe kako je projekt dobio podršku lokalne, ali i entitetske i državne razine.

Cilj sajma je promovirati pravo na rad i zapošljavanje osoba s invaliditetom na temelju članka 27 UN konvencije o pravima osoba s invaliditetom. Danas imamo četrdesetak izlagača koji će konkretnim primjerom pokazati kako osobe s invaliditetom mogu, žele i trebaju raditi, dodaje Malić.

Ukupna vrijednost projekta je 459.776 eura, od čega Europska unija financira 390.800 eura.

Projekt provodi Caritas Bosne i Hercegovine u suradnji s partnerima iz BiH i Crne Gore: Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama Vedri osmijeh, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Federacije BiH, Caritas Barske nadbiskupije, Udruženje Paraplegičara Bar i Biznis start-up centar iz Bara. Projekt traje dvije godine i realizira se na području Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.