Mostar: Održana državna smotra izvornoga folklora

Mostar je i ove godine bio domaćin državne smotre izvornoga folklora u organizaciji Udruge hrvatskih amaterskih kulturnoumjetničkih društava (UHAKUD). Vedran Vidović, predsjednik ove udruge izrazio je zadovoljstvo što se i ove godine smotra održala u Mostaru uz podršku brojnih građana Mostara koji su pozdravili kulturnoumjetnička društva u održanom mimohodu.

“Ne mogu vam objasniti koliki je značaj događaja jer se radi o očuvanju identiteta naroda, kulture Hrvata u Bosni i Hercegovini. Mi znamo da UNESCO već priprema listu nematerijalnih kulturnih dobara na razini svih država. Mi se trebamo brinuti za te oblike nematerijalnih kulturnih dobara koji trebaju ući na listu Hrvata Bosne i Hercegovine”, dodaje Vidović.

Ružica Ivić voditeljica KUD Izvor, Žabljak iz Usore pohvalila je organizaciju smotre, ali i samu suradnju s UHAKUD-om.

“Mi smo od prve godine članovi UHAKUD-a. Ta naša suradnja od tada i traje. Promoviramo jedni druge, dobro je da imamo tu svoju udrugu koja zbilja vrijedno radi”, istaknula je Ivić uz nadu da se i dogodine vidimo na još jednoj smotri.

I ovogodišnja smotra je imala natjecateljski karakter. Stručna komisija imala je zadatak izabrati predstavnike Bosne i Hercegovine na prestižnim smotrama folklora u Hrvatskoj. Jedna od tih smotri je i Brodsko kolo čiji je organizator Josip Perčević pohvalio novu suradnju s UHAKUD-om.

Očekuje se da se predstavi sa svojim folklorom, da članovi budu obučeni u narodne nošnje. S obzirom da će sudjelovati u revijalnom programu očekujemo jednu ili dvije djevojke koje će se natjecati za najljepšu Hrvaticu u narodnoj nošnji“, dodaje Perčević kada je riječ o očekivanjima od društva koje dobije poziv na manifestaciju Brodsko kolo.

Sudionici Državne smotre izvornog folklora Hrvata u BiH su: KUD ‘Mokro’ Široki Brijeg, KUD ‘Izvor’ Žabljak Usora, KUD ‘Stari hrast 2000’ Novi Travnik, HKUD ‘Goranci’ Mostar, HKUD ‘Zora’ Struge-Gorica, HKUD ‘Hercegovac’ Široki Brijeg, HKUD ‘Rodoč’ Mostar, HKUD ‘Vrila’ Dobrič, HKUD ‘Sv. Ante’ Dretelj, te gosti – KUD ‘Pleter’ Dugopolje iz Republike Hrvatske.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.