Mostar: Obilježena 27. godišnjica razmjene hrvatskih logoraša – Jabuka.tv

Mostar: Obilježena 27. godišnjica razmjene hrvatskih logoraša

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u petak je ispred spomenika hrvatskih branitelja na Rondou u Mostaru obilježena 27. godišnjica raspuštanja logora i razmjene hrvatskih logoraša iz logora Armije BiH u IV. Osnovnoj školi u Mostaru i logora stadion NK Iskra u Bugojnu.

Predsjednik Hrvatske udruge logoraša Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Ronald Jarak kazao je novinarima u Mostaru kako je jedno od mjesta gdje je najviše Hrvata poginulo bio logor IV. Osnovne škole u Mostar.

Tu je ubijeno 17 hrvatskih logoraša da bi više od 30 njih preminulo nedugo nakon izlaska iz logora. Logor je osnovan u ožujku/travnju 1993. godine, a logoraše je prvi put međunarodni Crveni križ obišao 8. rujna 1993. godine kako bi se obavila razmjena teško ranjenih hrvatskih logoraša, njih 10 za 5 pripadnika Armije koji su se nalazili u Kliničkoj bolnici u Mostaru, podsjetio je Jarak.

Po njegovim riječima, pravosudni epilog ove priče o logorima najviše vrijeđa hrvatske logoraše iz razloga što je za 17 poginulih hrvatskih branitelja dosuđeno, kako je naveo, minimalnih 18 godina zatvora.

Podsjeća kako se predmet nalazio pred Haškim tribunalom da bi bio vraćen na  prvostupanjsko odlučivanje pred Županijski sud u Mostaru.

Nakon više vraćanja s Vrhovnog suda i ponavljanja postupka donesena je takva jedna sramna presuda, ocjenio je Jarak.

No, usprkos takvim presudama, smatra on, treba raditi na suživotu na ovim prostorima jer nemamo drugu alternativu.

Bivši logoraš Željko Mikulić, koji je bio u logoru Armije BiH u IV. Osnovnoj školi, kazao je kako svake godine na ovaj datum ima tjeskobu i uznemiren je te kako mu je teško pričati o tome.

Prošli smo, veli, torture i mučenja, od vađenja krvi, premlaćivanja, do radova na prvoj crti.

Nas je bilo 120 u IV. Osnovnoj i 17 je poginulo, a bilo je više od 50 posto ranjenih. Izmučeni i izgladnjeli, ljudi su smršavili od 30 do 50 kilograma u logoru. Današnjim danom sjećamo se naših dragih pokojnih koji su s nama boravili u toj IV. Osnovnoj školi, u nehumanim uvjetima gdje smo se praktično gušili, posjetio je Mikulić, prenosi Fena.

Inače, ispred Hrvatskog doma Herceg Stjepana Kosače vijence su položila izaslanstva HDZ-a BiH, HNS-a, Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, Gradskog vijeća Mostara te braniteljske udruge.

Nakon 27 godina: Ispraćaj četiri likvidirana pripadnika HVO-a u Bugojnu

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Danas je umro i Zvonko Dragić, hrvatski pisac i logoraš. Čovjek koji je podnio kalvariju od muslimanske vojske. Nebrojeno puta je ukazivao na zločine koji su počinjen nad hrvatskim narodom u BiH. Počivao u miru i u vječnoj slobodi Zvonko.

  • Pokoj mu duši. Imam osjecaj da smo se mi Hrvati toliko umorili od sjecanja na sve pokolje koje su nad nama izvrsili Srbi i Muslimani i nikoga nije briga dok nasi branitelji čame po Hagovima. Na svakom koraku grobišta, jeza, osjecaj nemoci, dok Hrvatska je toliko smanjena i da nije nas Hrvata iz Hercegovine za pola sata bi Dalmacija bila porobljena. Imam osjecaj da bjezimo od tih teskih sjecanja, bjezimo od sjecanja na zlocince zakrvavljenih ociju, bjezimo jer znamoi kako su nasoj vojsci rezali uši, kopali oči, rezali genitalije dok naši nisu nikada radili takve gnusne zločine

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.