Mostar: Nakon 10 godina borbe poništena koncesija za hidroelektranu na Neretvi

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije poništila je u srijedu ranije izdanu koncesijsku dozvolu za izgradnju dviju mini hidroelektrana na rijeci Neretvi.

Ovime je okončana desetogodišnja bitka za očuvanje jedinstvenog prirodnog fenomena kanala i spriječeno narušavanje biljnog i životinjskog svijeta.

Na mjestu gdje se ulijeva Buna u rijeku Neretvu, južno od Mostara, tisućljetnim prirodnim procesima nastali su sedreni vodopadi te se stvorilo više kanala u rijeci dužine 850 metara koje se naziva Bunskim kanalima.

Ovaj je fenomen primjetan u mjesecima kada je manji vodostaj Neretve, ima izniman znanstveni značaj i potencijal u različitim područjima istraživanja.

Bunski kanali predstavljaju i značajan prirodni turistički potencijal. Upravo na tome mjestu je prije deset godina Vlada Hercegovačko-neretvanske županije dodijelila koncesiju za izgradnju dviju mini hidroelektrana ‘Buna 1’ i ‘Buna 2’.

24. redovna sjednica Vlade HNŽ-a (Foto: Vlada HNŽ)

Nakon toga uslijedili su prosvjedi više ekoloških udruga iz Mostara koje su se od 2014. borile za očuvanje Bunskih kanala kao zaštićenog spomenika prirode.

Potporu su im u tome pružile brojne udruge iz BiH i susjednih zemalja, ugledni svjetski aktivisti, te oporbeni političari u Mostaru i Hercegovini.

Oni su upozoravali kako bi se izgradnjom mini hidroelektrana uništio prirodni fenomen kanala te nanijela šteta biljnom i životinjskom svijetu u dolini rijeke Neretve.

Ta je aktivistička i pravna bitka okončana u srijedu, nakon što je na sjednici Vlade Hercegovačko-neretvanske županije poništena koncesijska dozvola za izgradnju ovog elektroenergetskog objekta.

U međuvremenu su i vlasti u Mostaru izbrisale dvije mini hidroelektrane iz svog Prostornoga plana.

Hercegovci imaju brojne alternative moru – za neke možda i niste znali

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • Prvi put mogu reći, bravo cigosi. Mada ne znam jesu li ovi doli pravi cigosi ili neka suredica. Buna, to su neki polucigani, ni tamo ni vamo, niti smrde niti mirišu. Krkani.

  • Za kretena Maajke ti
    …Ko nisi provokator, bot i profesionalni zavađač među ljudima onda si stvarno glup ko ciganski kazan

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.