Mostar: Na jesen u škole 994 prvašića

Prema izvješćima dobivenim iz 22 redovne osnovne škole sa područja Grada Mostara u prvi razred osnovnih škola u školskoj 2016/2017.godini upisano je 994 djece.

”Sve osnovne škole su Odjelu za društvene djelatnosti dužne dostavile izvješća o upisanim školskim obveznicima kao i o obveznicima koji su upućeni na dodatno promatranje u skladu sa posebnim propisima, te je prema izvještajima u prvi razred osnovnih škola u školskoj 2016/2017. godini upisano 994 djece”, rekla je za Bljesak.info Smilja Drinovac iz Službe za odgoj, obrazovanje, mlade i sport Grada Mostara.

Drinovac ističe kako se ovaj broj upisanih učenika može promijeniti zbog nekoliko učenika koji su vraćeni na promatranje i dolaska pojedinih obitelji iz inozemstva ali su to vrlo male promjene, do deset učenika.

Usporedbe radi, u školskoj 2015/2016.godini bilo je upisano je 1038 učenika, što znači da je upisano 44 učenika manje nego prošle godine, a u školskoj 2014/2015.godini upisano je 995 učenika.

”U ovoj 2016/17 godini također su upisano 56 učenika koji nisu dorasli za upis tj prijevremeno. U istom periodu 10 učenika je privremeno oslobođeno od upisa, a 3 su dobila odgodu upisa do sljedeće godine”, istaknula je Drinovac.

Ranije su obavljeni psiho-fizički pregledi djece-školskih obveznika i upis učenika u svim osnovnim školama s područja Grada Mostara.

”U skladu s odredbama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, u prvi razred osnovne škole upisuju se djeca koja do 1. ožujka tekuće godine navršavaju pet i pol godina života. Nakon odobrenja da se dijete uvrsti u popis djece dorasle za upis, Povjerenstvo za utvrđivanje psiho-fizičkog stanja djece pri upisu u prvi razred utvrđuje je li dijete psiho-fizički sposobno za školu”, govori Drinovac i ističe kako nakon što navedeno Povjerenstvo, koje čine liječnik, pedagog i nastavnik razredne nastave, ocijeni da je dijete sposobno za školu ono se upisuje u I razred.

Također, na zahtjev roditelja, odnosno staratelja, ova Služba može, uz prethodno pribavljenu suglasnost stručne medicinske ustanove, odgoditi početak obveznog osnovnog školovanja ukoliko je to u najboljem interesu djeteta.

(www.bljesak.info)

2 komentara

Komentiraj: