Mostar: Mladi učili o počecima i postojećim pravilima graffiti kulture

U produkciji Street Arts Festivala Mostar realizirana je prva graffiti radionica u Mostaru u okviru koncepta “The Future of Public Spaces” koji osnažuje street art scenu i uključuje mlade u razvoj urbane kulture.

Kako su naveli organizatori, radionicu “Proces” vodila je ekipa iz Save the Future Crew iz Sarajeva – jedni od začetnika sarajevske graffiti scene.

Na trodnevnom edukativnom i kreativnom druženju sudjelovali su mladi od 15 do 25 godina, koji su uz inspirativne mentore učili o počecima i postojećim pravilima graffiti kulture te uz praktični rad uvježbavali nove vještine koristeći sprejeve i stvarajući zajednički graffit s porukom “Save the Future”.

Ono što je mene fasciniralo je da svi sudionici imaju toliki elan i želju da uče i da pokušaju, da se ne plaše greške. Mislim da će dio njih izrasti, ako ne u graffiti crtače, sigurno će biti ljudi kojima je ova (ulična) kultura bliža, kazao je Paatuu, jedan od STF Crew mentora.

Pored konkretnih vještina koje su sudionici stekli tijekom ova tri dana radionice, sklopili su i nova prijateljstva te mogućnost da nastave suradnju i osobni razvoj u nadolazećim aktivnostima Street Arts Festivala Mostar i OKC Abrašević.

Nakon godinu dana online sati, stvarno mi puno znači naučiti nešto ‘uživo’ i imam puno poštovanja prema mentorima koji nisu imali iste mogućnosti kao i mi danas i bez obzira na to nisu se prestali baviti graffitiranjem, izjavila je Arija, jedna od sudionica radionice.

Osim želje da se mladima približi urbana kultura, misija “The Future of Public Spaces” programa je da potakne na promišljanje o budućnosti i zajedničkim javnim prostorima. Programi se nastavljaju i sljedećeg mjeseca u vidu edukacija i umjetničkih rezidencija koje su ujedno uvertira u nadolazeći 10. Street Arts Festival Mostar.

(www.jabuka.tv)
3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.