Mostar: Mladi ne poznaju perspektivu pristupa BiH eurotlantskim integracijama

Centar za međunarodne i sigurnosne studije Banja Luka predstavio je u petak u Mostaru u maloj dvorani Hrvatskog doma Hercega Stjepana Kosača rezultate istraživanja stavova mladih na “Odnos javnog političkog mišljenja prema euro-atlantskim integracijama u Bosni i Hercegovini.

Rezultate su predstavili prof. dr Miloš Šolaja s Fakulteta političkih znanosti u Banjaluci, doc. dr. Dražen Barbarić sa Studija politologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru i doc. dr Miloš Grujić s Fakulteta političkih nauka Nezavisnog univerziteta u Banjaluci.

Tijekom diskusijeJavno političko mišljenje i euro-atlantske integracije: Stavovi mladih osnovne teme bile su:

  1. Suvremene prijetnje sigurnosti društva: kako mladi percipiraju suvremene prijetnje pojedincu, političkoj zajednici, institucijama, društvu u cjelini.
  2. Kakvi su odgovori ponuđeni na te prijetnje i koje odgovore nude mlade generacije na sigurnosne prijetnje modernog doba.
  3. Što karakterizira motivaciju mladih za sudjelovanje prilikom suočavanja sa suvremenim sigurnosnim prijetnjama i opasnostima koje one predstavljaju.
  4. Što su glavne karakteristike odnosa mladi – društvo u procesu ostvarivanja proširenja i produbljivanja sigurnosti kao odgovora na moderne prijetnje.

Istraživanje je Centar za međunarodne i sigurnosne studije proveo među mladima u Banjaluci, Mostaru, Trebinju, Bihaću i Brčkom. Rezultati istraživanja su s odgovarajućom analizom objavljeni u posebnoj publikaciji koja će ovom prilikom biti predstavljena široj javnosti.

Mnogo mladih uopće ne poznaje perspektive pristupa BiH euroatlantskim integracijama, pa samim time ne vide ni svoju ulogu u tome, zaključio je prof. dr. Miloš Šolaja te dodao:

Mladi u suštini pokazuju veliko nepoznavanje uopće procesa sigurnosti i posebno u tom okviru i procesa pristupa euroatlantskim integracijama kao ni ulogu toga svega u društveno političkom procesu BiH.

Oni, kako smatra prof. dr. Šolaja, također ne prepoznaju svoje mogućnosti i svoju ulogu u tome, kao ni koji su oblici aktivnosti u kojima bi oni mogli sudjelovati u procesu euroatlantskih integracija BiH.

Istraživanje pokazuje da mnogo mladih ne sudjeluju ni u društvenom ni u političkom životu bilo kroz nevladine organizacije ili političke stranke, niti u bilo čemu drugom da bi svojim aktivizmom i odnosom uopće utjecali na pomjeranje tih procesa, naveo je prof. dr. Šolaja.

Inače, na raspravu su bili pozvani predstavnici institucija Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Hercegovačko-neretvanske županije, predstavnici akademske zajednice, nevladinih organizacija i drugih institucija i organizacija te mladi među kojima su i neki koji su sudjelovali u samom istraživanju, no odaziv je bio jako loš.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • Euroatlanska integracija bi pomogla kad je u pitanju zapošljavanje u inozemstvu. Što se tiče sigurnosti, hrvati iz BiH misle da bi bili malo sigurniji ali kako vidimo plitiku EU-a prema BiH od toga nema ništa. Najveća prijetnja BiH je Turska tj. islam. Srbi mogu donekle računat na Ruse dok se Hrvati oslanjaju na Vatikan kji nema ama baš nikakve snage. I Katarina Tomašević je ostavila Bosnu papi u amanet a vidimo šta smo dobili.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.