Mostar među 25 europskih gradova koje morate posjetiti

National Geographic napravio je popis 25 europskih gradova “ikona” koje morate posjetiti i Mostar je zauzeo visoko 18. mjesto na popisu, što je s obzirom na utjecaj ovog magazina velika turistička reklama za grad i Bosnu i Hercegovinu.

Mladi aristokrati u 16. stoljeću pravili su ture po europskim gradovima u kojima bi posjećivali arhitektonska čuda, divili se umjetničkim djelima i prikupljali suvenire koje bi nosili kući. To se smatralo određenim diplomskim radom klasične eduakcije. Ideja o velikoj turneji kroz gradove poput Londonda, Pariza, Amsterdama i Rim privlači ljude i danas, piše National Geographic

Tijekom takozvanog vremena velikih turneja, koje je trajalo od 1660. do 1820. godine putovanja su bila skupa i teška, dostupna samo onima s privilegijama, većinom ljudima iz Velike Britanije, Skandinavije i Sjeverne Amerike.

Prosječan turist “velikih turneja” bio je diplomac s odgovarajućim znanjem grčke i latinske literature i s nekim zanimanjem za povijest umjetnosti. Velika im je prednost bila neograničen proračun, piše National Geographic, prenosi Radiosarajevo.ba.

Danas je putovanje Europom mnogo lakše, a National Geographic sastavio je za svoje čitatelje popis gradova koje morate posjetiti tijekom “velike turneje” 21. stoljeća, kada su putovanja mnogo lakša i kada imamo muzeje, kojih sve do polovine 19. stoljeća nije bilo mnogo u Europi i turisti su umjetnine mogli pogledati samo u privatnim domovima.

(www.jabuka.tv) 


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.