Mostar: Iz obiteljske grobnice nestalo tijelo pokojnika

Iz grobnice obitelji Vidić iz Mostara nestao je lijes s tijelom pokojnog Davorka Vidića, koji je na mostarskom groblju Masline sahranjen 19. rujna ove godine.

Pokojnikov brat Dubravko Vidić nestanak tijela prijavio je mostarskoj policiji prošli ponedjeljak, 16. studenog, no zasada nema konkretnih informacija što se i kako dogodilo, piše Dnevni list.

Vidić kaže da je pokojnikova obitelj u šoku jer ne zna tko je tijelo ukrao iz grobnice i gdje ga je odnio, niti zbog čega je to napravio.

Šok na Dušni dan

– Ja i moja supruga Ljubica smo dolazili na groblje odmah poslije pokopa. Poslije deset ili petnaest dana smo primijetili da na grobu nema križa s imenom pokojnika. To nam je bilo čudno ali nismo reagirali. Mislio sam da je to djelo nekih vandala. Negdje pred Dušni dan vidio sam da je malo pomaknuta ploča na otvoru grobnice. Ni tada mi nije palo na pamet ono najgore. Uporno sam razmišljao što se moglo dogoditi jer mi je bilo jako čudno da nema križa i da je pomaknuta ploča. Možete zamisliti kako sam se osjećao kada sam se uvjerio da je lijes s tijelom moga pokojnoga brata jednostavno nestao. Obraćao sam se i pogrebnom društvu i svima tko bi mogao imati bilo kakva saznanja o nestanku lijesa s tijelom. Nitko ništa ne zna. Iz Policije nisam dobio nikakve informacije da je slučaj uopće pokrenut. Ne znam što da radim, kazao je za Dnevni list vidno potreseni Dubravko Vidić.

Kazneno djelo

Prema važećem bosansko hercegovačkom Zakonu o povredi mira pokojnika kazna za neovlašteno prekopavanje, oštećivanje, razrušavanje ili bilo koje drugo skrnavljenje groba ili drugog mjesta ukopa ili spomena na umrle kazniti će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora u trajanju od jedne godine. Prema istom Zakonu svatko tko neovlašteno iskopa, odnese, ošteti, uništi, sakrije ili premjesti tijelo ili dio tijela ili pepeo umrle osobe kazniti će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora u trajanju do dvije godine.

Dubravko kaže da će učiniti sve kako bi tijelo njegovog pokojnog brata Davorka dostojno počivalo.

”Neću se smiriti dok se tijelo moga brata ne pronađe. Ne znam tko je mogao ovo napraviti. U tome grobu su sahranjeni moji roditelji i moja baka. Nisam mogao niti sanjati da ću doživjeti ovako nešto. Prisiljen sam tražiti mrtvog brata koji je dostojno sahranjen u obiteljskoj grobnici”, priča Dubravko.

(Dnevni list)


11 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.