Mostar i Široki Brijeg najskuplji gradovi u Federaciji BiH

Hercegovačko središte, prema svim istraživanjima, i dalje slovi kao najskuplji grad u Federaciji Bosne i Hercegovine. Mostaru se, po visini cijena živežnih namirnica, približio i Široki Brijeg u kojem su cijene u odnosu na druge bh. gradove također znatno više. Na začelju se nalaze Travnik i Zenica kao najjeftiniji gradovi.

Cijene koje građani Mostara i Širokog Brijega za većinu živežnih namirnica i brojnih drugih usluga plaćaju su uvelike veće u odnosu na druge bh. gradove kao što su Sarajevo, Zenica, Livno, Bihać i drugi. Isto pokazuju mjesečna izvješća prosječnih cijena velikog broja artikala i usluga koje objavljuje Federalno ministarstvo trgovine.

Gorivo najskuplje u Mostaru

Polazeći od osnovnih namirnica kao što su riža, ista je najskuplja u Mostaru i iznosi 5,10 maraka, dok se,  primjerice, isti proizvod u Livnu prodaje po upola manjoj cijeni te iznosi 2 marke. U Mostaru, u odnosu na 10 gradova Federacije BiH, najskuplja je i svježa piletina po cijeni od gotovo 6 maraka, kao i pastrva koja iznosi 10 maraka po kilogramu. Mlijeko je najskuplje u Mostaru i Širokom Brijegu i iznosi 1,55 maraka po litri.

Dosad je sir bio najskuplji u Mostaru, a sad je pak u Širokom Brijegu i iznosi 13,73 marke po kilogramu. Kokošja jaja su najskuplja u ova dva hercegovačka grada i iznose 0,30 maraka po komadu. Kuhinjska sol također je u gradu na Neretvi najskuplja i iznosi 0,88 maraka.

Kad je u pitanju voće i povrće, isto ćete najskuplje platiti u Hercegovini pa su tako, primjerice, grah i jabuke najskuplji u Mostaru.

Ljubitelji čokolade najskuplju će platiti u Mostaru gdje je cijena i dalje najviša i iznosi po kilogramu gotovo 22 marke, a usporedbe radi, prosječna cijena u Federaciji ove poslastice je 16,60 maraka.

Ženske čarape najskuplje su u Mostaru i Sarajevu i iznose više od 7 maraka. Usporedbe radi, u Travniku iznose tek 2 marke.

Najskuplju vodu plaćaju Tuzlaci, Livnjaci i Širokobriježani gdje cijena vode po metru kubnom iznosi više od 1,10 maraka. U Mostaru je ista 0,92 marke.

Iako se baš i ne možemo pohvaliti čistim i urednim gradom, najskuplje plaćamo upravo odvoz smeća. Naknada za odvoz smeća je upravo najskuplja u Mostaru i Širokom Brijegu i iznosi od 0,15 do 0,22 marke po metru kubnom. Drvo za ogrjev najskuplje je u gradu na Neretvi i iznosi 80 maraka po metru kubnom. Kad je u pitanju gorivo, euro dizel najskuplji je u Mostaru i iznosi 2,50 maraka, motorni benzin 98 najskuplji je u Širokom Brijegu i iznosi 2,45 maraka po litri, a motorni benzin 95 ponovno je najskuplji u Mostaru i iznosi 2,35 maraka.

Ulje najjeftinije

Gradski prijevoz također je najskuplji u ova dva grada, u Mostaru iznosi 2,10 maraka, a u Širokom Brijegu 2,50 maraka. Roditelji vrtić najskuplje plaćaju također u Mostaru i Širokom Brijegu. U Mostaru cijena je 160 maraka mjesečno, a u Širokom Brijegu ova usluga se plaća 170 maraka, dok roditelji u Sarajevu tu uslugu plaćaju 140, a Zeničani 120 maraka.

Kad su u pitanju cijene u ugostiteljskim objektima, Hercegovina opet prednjači. Porciju šnicle s prilogom u Mostaru ćete platiti 14,49 maraka, a u Širokom Brijegu 14.69 maraka. Usporedbe radi, tu istu porciju u Travniku platit ćete oko 11 maraka. Pizza je definitivno najskuplja u Mostaru i iznosi nevjerojatnih 9,50 maraka. Žensko pranje kose s feniranjem iznosi više od 12 maraka, dok je u Širokom 10 maraka.

Zubna pasta, šampon, kao i pelene za djecu su također najskuplji u Mostaru.

Mostar je po nečemu i najjeftiniji grad u Federaciji i to po jestivom ulju. Litra ulja iznosi 2,67 maraka, što je čak manje i od prosječne cijene u Federaciji. Toaletni papir i higijenski ulošci su također, u odnosu na druge gradove, najjeftiniji u Mostaru, piše Dnevni list.

(www.jabuka.tv)

13 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.