Mostar i ove godine bez dočeka nove godine na otvorenome

Najluđa noć u godini i svečani doček nove 2013. godine, čime su već okupirani organizacijski odbori u svim velikim gradovima, opet će zaobići grad na Neretvi. No, u Gradskoj upravi Grada Mostara o tom događaju apsolutno se i ne razmišlja, jer kako je kazala voditeljica službe za kulturu Grada Mostara Inga Dragoje Mikulić, za organizaciju dočeka Nove godine na otvorenom ni ove godine nema sredstava niti su uopće planirana.

Nema sredstava

– Da nema sredstava za doček Nove godine, znalo se još u mjesecu travnju kad je usvojen gradski proračun, naglasila je Dragoje Mikulić, a kako se ni u rebalansu istog ništa po tom pitanju nije govorilo, o samoj organizaciji svečanosti se, kako je kazala, uopće i ne razmišlja.

Tako će građani Mostara po treći put zaredom u Novu godinu ući bez organizirane zabave na glavnom gradskom trgu, kao što će to biti u svim urbanim gradovima svijeta.

Od organizacije novogodišnje zabave s lijepim željama i veselim licima na glavnom gradskom trgu vodstvo grada na Neretvi odustalo je davno, kao da želi pokazati građanima Mostara da se nemaju čemu radovati ni dolaskom novog kalendarskog razdoblja, piše Dnevni list.

Podsjetimo, i prije tri godine, nakon brojnih previranja i razmatranja o dočeku Nove godine na otvorenom, Grad Mostar nije značajno sudjelovao niti se zamarao ovom stavkom kojoj inače urbani gradovi posvećuju posebnu pažnju, kao i sami građani.

No, da bi paradoks cijele priče o tradicionalnoj svečanosti  bio veći, organizirani doček Nove godine u gradu na Neretvi tada je održan jer se igrom slučaja u tom razdoblju održavala predizborna kampanja Milana Bandića, predsjedničkog kandidata susjedne Republike Hrvatske. Tada je nesuđeni predsjednik, odnosno njegov izborni stožer, upriličio doček i organizirao proslavu najluđe noći u godini kod zgrade Projektanta, na kojoj je sudjelovalo nekoliko mostarskih grupa, uz čije su melodije Mostarci ušli u 2010.

Stoga su se građani Mostara, na žalost, pomirili s činjenicom da im vodstvo grada neće na glavnom gradskom trgu organizirati zabavu te nerijetko traže taj ugođaj u drugim gradovima ili se jednostavno zadovolje zabavom u nekom od ugostiteljskih objekata ili svojih domova.

Opet samo stari nakit na ulicama

U mjesecu prosincu, kad svi gradovi dobiju poseban blagdanski duh samim uređenjem grada, Mostar će opet biti iznimka, jer kako doznajemo iz službe za komunalne poslove Grada Mostara, ni tu se zbog nedostatka sredstava neće moći posvetiti posebna pažnja.
Naime, inspirirani uređenjem šetališta i Španjolskog trga,u navedenoj službi namjeravali su ove godine uvesti neke novitete te osvijetliti dio na potezu od Musale do Rondoa, kako bi barem središnji dio grada izgledao pristojno i svečano, ali prema stanju financijske strukture, ni to, čini se, neće biti moguće, pa će se grad opet ukrasiti onim starim i pohabanim nakitom koji se već dugi niz godina zbog škrtog proračuna nije mogao obnoviti ni osvježiti.

Stoga, sve što se može očekivati je da će se tradicionalno 6. prosinca, na blagdan sv.  Nikole, uspješno postaviti jaslice koje na Rondou godinama jedino pokazuju da je vrijeme blagdana, piše Dnevni list.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.