Mostar: Gradsko vijeće odlučuje o zabrani rada nedjeljom

”Rad pravnih i fizičkih osoba iz oblasti trgovine nedjeljom, blagdanima i neradnim danima nije dozvoljen na području Grada Mostara”, navedeno je u Odluci o radnom vremenu objekata u kojima pravne i fizičke osobe obavljaju djelatnost na području Grada Mostara, a koja će se naći pred Gradskim vijećem na sjednici 29. ožujka.

Prema odluci, koja se nakon dorade vraća pred mostarske vijećnike, trgovine na veliko i malo u kojima se vrši promet prehrambenim proizvodima može se odrediti radno vrijeme svakim danom od 6 do 22 sata, izuzev nedjeljom i državnim praznicima. Ni trgovine na veliko i malo u kojima se vrši promet neprehrambenim proizvodima neće raditi nedjeljom, a njihovo radno vrijeme bit će od 7 do 21 sat, a nedjeljom neće raditi ni kiosci.

Nedjeljom, blagdanima i neradnim danima omogućit će se trgovinama koje se bave prodajom pekarskih proizvoda od 7 do 12 sati, cvjećarnicama, također od 7 do 12 dok je trgovinama koje se bave isključivo prodajom suvenira dozvoljen rad nedjeljom i blagdanima od 8 do 24 sata te tradicionalnim, starim obrtima i zanatima na području Grada Mostara od 8 do 24 sata. Objekti u kojima se obavljaju obrti i obrtu srodne djelatnosti na području Grada Mostara mogu poslovati svakim danom od 7 do 24 sata, izuzev nedjeljom, piše Bljesak.info.

U odluci stoji i da pravne i fizičke osobe iz oblasti trgovine mogu kao dan tjednog odmora odrediti i neki drugi dan. Disko klubovi, noćni klubovi i noćni barovi, u zatvorenim prostorijama mogu raditi od 23 do 3 sata uz puštanje i izvođenje glazbe.

Svadbeni saloni u zatvorenim salama od 12 do 4 sata uz puštanje i izvođenje glazbe, a ostali ugostiteljski objekti do 24 sata te objekti sa ”živom glazbom” do 24 sata koji posluju izvan kolektivno stambenih objekata. Objekti sa živom glazbom do 23 sata koji posluju u okviru kolektivno stambenih objekata, uz jednokratno odobrenje.

Svi ugostiteljski objekti koji puštaju glazbu, dužni su imati ugrađene limitatore-graničnike zvuka. Za vrijeme turističke sezone u ljetnom vremenskom razdoblju (od 15. lipnja do 15. rujna određuje se radno vrijeme i to najduže do ponoći radnim danom te 1 sat vikendom, uz puštanje i izvođenje glazbe, za ugostiteljske objekte koji posluju izvan kolektivno stambenih objekata.

Za ugostiteljske objekte na otvorenom prostoru (bašte, terase i sl.), u ljetnom vremenskom razdoblju, određuje se radno vrijeme najduže do ponoći radnim danom te 1 sat vikendom, uz puštanje i izvođenje glazbe za objekte koji se ne nalaze u okviru kolektivno stambenih objekata.

Za ugostiteljske objekte koji posluju unutar grupe Restorani-tipa objekti brze prehrane – fast food-ovi, izuzetno se, uz odobrenje nadležnog Odjela Grada Mostara, dozvoljava priprema, prodaja i dostava hrane i pića u razdoblju od 24:00 sata do 3 sata, uz zabranu konzumacije i usluživanja hrane i pića unutar objekata, kao i na površini koja pripada objektu, piše Bljesak.info.

Nadležni Odjel Grada Mostara može, na zahtjev pravnih i fizičkih osoba iz oblasti trgovine, ugostiteljstva, obrta, putničkih agencija i ostalih na području Grada Mostara, odrediti drugačiji početak, trajanje i završetak radnog vremena u određenim slučajevima, vjerskim i državnim blagdanima, proslavama matura, svadbi i slično, te u vrijeme turističke sezone (od 15. lipnja do 15. rujna), najduže do 2 sata uz puštanje i izvođenje glazbe.

Za vrijeme održavanja manifestacija i koncerata na otvorenom određuje se drugačiji raspored radnog vremena i to najduže do 1 sat.

Previđene su novčane kazne od 1.000 KM do 3.000 KM kaznit ako pravna osoba ne odredi radno vrijeme sukladno odredbama ove Odluke.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.