Mostar: Građani će u srijedu mirnim prosvjedom pokušati spriječiti deložaciju

U srijedu ujutro u 10.00 sati je zakazana deložacija umirovljenice Kate Šarić i njezino dvoje djece, Stane i Ante iz stana u Vukovarskoj ulici broj 1. Građani Mostara su se preko društvenih mreža organizirali pa će prema najavama mirnim okupljanjem više stotina građana deložacija pokušati biti spriječena. Okupljanje građana je zakazano za srijedu ujutro u 9.00 sati.

”Kao što je javnost vjerojatno već upoznata sa situacijom obitelji Šarić koja bi zbog nevjerojatne bezobzirnosti našeg sustava mogla izgubiti krov nad glavom, pozivamo Vas ovim putem na mirno okupljanje ispred njihove zgrade u Vukovarskoj 1, gdje ćemo na civiliziran i uljudan način dati do znanja nadležnim institucijama da Šarići nisu sami, piše Dnevni list.

Naglašavamo da nam ovdje nije cilj upirati prstom u nekoga ili nekoga osuđivati, nego jednostavno spriječiti da još jedna obitelj završi na ulici. Ionako već imamo dovoljan broj beskućnika…”, stoji na službenoj stranici Udruge Minores koja se distancirala od bilo mogućih drugačijih interpretacija ovoga događaja.

”Minores se u slučaju obitelji Šarić želi distancirati od bilo kojeg oblika populističkog djelovanja. Mi nismo hercegovačka verzija ”Živog zida” ili nekakva politička organizacija. Ovdje ključna riječ nije ”deložacija” nego bizarna nepravda prema jednoj obitelji iza koje nitko nije stao. Također bismo molili sve politički aktivne osobe da ovaj slučaj ne pokušavaju iskoristiti za svoje političke obračune“, napisali su iz Minoresa istovremeno se zahvaljujući svima koji će se odazvati skupu.

Minores se u slučaju obitelji Šarić želi distancirati od bilo kojeg oblika populističkog djelovanja.Mi nismo hercegova…

Posted by Minores on 23. siječnja 2016

Danijel Rezo iz Udruge Minores je i jučer pozvao građane da svojim dolaskom na lice mjesta podrže Katu i njezinu djecu. ”Moramo stati u kraj ovakvom načinu rada mostarskog Općinskog suda. Mirnim prosvjedom želimo zaštiti Katu ali i spriječiti istu sudbinu koja možda po istom scenariju čeka još građana”, kazao je Rezo.

Dnevni list podsjeća da je umirovljenica Kata Šarić zbog duga od 8 tisuća maraka iz zemljišne parnice koju je vodio njezin pokojni suprug Bariša ostala bez stana koji je oduzeo Općinski sud Mostar. Isti sud je taj stan munjevitom brzinom prodao svojoj djelatnici Vesni Milas za svega 25 tisuća maraka.

Kata je poslala apelaciju na Ustavni sud BiH koji na sjednici koja će biti održana 3. veljače treba odlučiti o sprječavanju mjere deložacije do konačne odluke u kojoj će se preispitati valjanost svih odluka Općinskog suda Mostar o ovome sporu. Iako je do sjednice na kojoj će, prema dosadašnjoj praksi Ustavnog suda BiH, biti odložena deložacija ostalo svega 7 dana iz Općinskog suda je ne žele odložiti.

Nisu odgovorili na Katine zamolbe da do konačne presude Ustavnog suda odlože deložaciju. „Bilo bi uputno i ljudski sačekati odluku Ustavnog suda BiH“, napisala je među ostalim Kata u zamolbi koja je jučer zaprimljena u Općinskom sudu Mostar.

”Ako kod djelatnika Suda ima imalo ljudskosti i osjećaja bilo kakve normalne odgovornosti, molim da se zakazano iseljenje odgodi. Ja bih u tome slučaju bukvalno ostala na cesti s dvoje nezaposlene djece i to u mjesecu siječnju i na temperaturi ispod nule. Pitam se, a kada imam u vidu cijeli događaj, je li moguće da se ovo događa, da zbog duga čija se visina konačno i ne zna, a koji dug nisam sama počinila ostanem bez jedinog što imam, stana u kojemu skromno živim sa svojom djecom. Hoće li se itko zapitati što će biti sa nama i je li moguće da bilo tko useli u naš stan a na način da je iskoristio našu neukost, nemogućnost pristupa sudu ili dobrom odvjetniku”, napisala je Kata u ranijoj zamolbi na koju nikada nije odgovoreno.

Kati u sastavljanju žalbi potpuno besplatno pomažu pravni stručnjaci koji su zgroženi načinom na koji je vođen sudski postupak. ”Ovo je sramota i Općinskog suda i njegovog predsjednika i cijelog pravosuđa. Radim kao pravnik više od 30 godinama. Ovako nešto se ni kod nas niti u susjednim državama još nikada nije dogodilo”, komentirao je jučer jedan od njih.

Bariša Šarić, Katin suprug je prije 15 godina tužio Mehmeda Mušića iz Drežnice jer mu je ovaj preko posjeda udario asfaltni put do svoga imanja. Na koncu petnaestogodišnjeg spora je presuđeno da Mušić mora ukloniti put s tim da mu Bariša treba isplatiti dio troškova koje je on u asfaltiranje uložio. Mušiću je sudskom odlukom trebalo platiti 4.400 maraka. Bariša je umro. Cifra se popela na iznos od 8.500 maraka.

Udovica Kata je posudila novce od bliže obitelji i sa kćerkom Stanom otišla s kuvertom u kojoj se nalazilo 4.400 maraka u Općinski sud Mostar kako bi platila glavnicu troškova. Tamo su joj kazali da ode u odvjetnički ured Kebo i Guzin koji je u sporu zastupao Mehmeda Mušića..

”Mušićevi odvjetnici su mi tada kazali kako iznos koji sam donijela nije dovoljan i da moram skupiti okruglo 11 tisuća maraka. Bila sam šokirana. Jedva smo skupili i tih 4 i nešto! Napustila sam njegov ured i otišla kući da smislimo što i kako dalje. Nisam ni u snu sanjala da ćemo ostati bez stana”, priča Stana, Katina kći, piše Dnevni list.

Upravo se taj scenarij i ostvario. Stana kaže da im je iz Općinskog suda savjetovano da sa cijelom stvari malo pričekaju. Ubrzo je došlo do zaplijene stana koji je Sud u samo 12 dana dosudio svojoj djelatnici Vesni Milas.

Ta procedura inače u najboljem slučaju traje pola godine a najčešće dulje od jedne godine. Kasnije je Kata doznala da je i 300 maraka a ne 4 i nešto koliko je nudila, bilo dovoljno uplatiti kako joj stan nikada i nitko ne bi mogao oduzeti.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

 • Jadniti smo gdje zivimo i tko nam pravdu donosi…
  Pa ovo je sramota i nema na daleko u svijetu..
  Dobijes spor i moras platit dio tude gluposti..
  Djeca u osnovnoj skoli bi donosila bolje i pravednije presude.
  Sramota za sud i sudce!!!
  UZAS

 • Za … Tuga necemo na vlastito ognjiste moc doc .
  Zalosno dok okrecemo glavu i ne gledamo ,danas Sarice ,sutra neko drugi nazalost ovog naroda.
  Pravdo zar ces u miru pocivat??

 • Svi oni koji kupe neciju muku na nepravdi,nevidjeli Lica Bozjega .
  Puno nepravde ali uvijek ista zrtva sirotinja.
  Neka dobro zapamte ova lica ,oni mogu bit ponosni ,oteli njima djedovinu ,sada i krov nad glavom ,pohlepo prokleta li si.
  Zelim Saricima zdravlje ,pravdu i svu srecu ovoga svijeta ,takode i svim gradanima Mostara koji su stali pred njihova vrata da ih zastite ! ,,

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.