Mostar dobio stomatološku ambulantu za djecu s posebnim potrebama

Pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, u Klinici dentalne medicine koja je u formiranju, počela je s radom posebna jedinica – ambulanta za djecu s posebnim potrebama u kojoj se dentalni zahvati rade u općoj anesteziji.

Ambulantu vode stomatologinja dr. Lidija Arapović i voditelj Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje SKB Mostar dr. Zoran Karlović. Oboje iza sebe imaju petnaestogodišnje iskustvo rada u Caritasovoj ambulanti u kojoj su do sada izvođeni stomatološki zahvati na djeci s posebnim potrebama.

Djeca s posebnim potrebama, kaže dr. Arapović, obično ne surađuju sa stomatologom, pa je teško obaviti potrebne pregled i zahvate. Pored toga ta djeca imaju razne anomalije usta, s dosta problema i komorbiditeta.

Stoga se svi potrebni zahvati rade uz pomoć anestezije, a ambulanta pruža kompletnu uslugu, od čišćenja, sanacije karijesa, liječenja, prostetskih zahvata i slično, ističe dr. Arapović.

Ambulanta je otvorena svake srijede, a po potrebi i češće, ako se pojave hitni slučajevi.

Dr. Arapović ističe kako ambulanta pored djece s posebnim potrebama prima i pacijente s neurološkim oboljenjima i drugim teškim bolestima i invaliditetima.

Anesteziolog dr. Karlović kazao je kako je potreba za ovakvim vidom medicinske pomoći itekako izražena.

Mi smo kroz sve ove godine obradili 1.500 djece i obavili gotovo 5.000 zahvata. Očekujem da ćemo u budućnosti nastaviti istim tempom. Ranije se radio pregled jednom mjesečno i primali smo deset do dvanaest djece. Sada svake srijede možemo obraditi po dvoje djece ako se radi o kompliciranijem zahvatu što iziskuje rad od tri sata na jednom pacijentu. U slučaju da su u pitanju manji zahvati možemo obraditi četvoro djece na dan, navodi dr. Karlović.

Po njegovim riječima, zahvati na djeci s posebnim potrebama ne mogu se raditi u običnoj stomatološkoj ordinaciji, bez kompresora, anesteziološkoga aparata, opreme za reanimaciju… Također, potreban je čitav tim osoblja kako bi se pacijent zbrinuo na najbolji mogući način.

Dodatni problem je i taj što ta djeca nisu medicinski obrađena, pa tek pri dolasku u stomatološku ambulantu uočavamo da ona imaju i drugih problema i malformacija. Stoga im se pri prvom uspavljivanju uzimaju laboratorijski nalazi koji im kasnije koriste za daljnje medicinsko liječenje, objašnjava anesteziolog dr. Karlović.

Devetogodišnjem dječaku s posebnim potrebama iz Konjica ovo je prvi put da je kod stomatologa.

Dvije godine čekamo ovaj pregled, jer je puno ovakve djece. No, uspjeli smo preko Los Roselesa (Centar za djecu i omladinu s posebnim potrebama) doći na red. Pregled je već obavljen i radit će mu se dvije šestice, priča majka tog dječaka.

Ambulanta već neko vrijeme uspješno radi no da bi priča bila zaokružena potrebna su dodatna ulaganja. Trenutno nedostaje prostora, rendgen aparat, soba za buđenje i postoperativno vođenje pacijenata, ističe dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. sc. Milenko Bevanda.

Tek kada smo ušli u realizaciju zamišljenih ideja i projekata uvidjeli smo koliko su velika potrebna ulaganja da bismo otvorili kliniku dentalne medicine koja bi bila na zavidnoj razini, kako za studente, tako i za sve buduće pacijente, pa i djecu s posebnim potrebama, objašnjava dr. Bevanda.

Projekt su, kaže dr. Bevanda, prepoznali u Republici Hrvatskoj te su za njega izdvojili 250.000 kuna, a Grad Mostar i Vlada HNŽ-a preusmjerili su federalna sredstva u iznosu od 100.000 maraka kojima su kupljene tri stolice za stomatološku ambulantu.

Do sada smo kupili već sedam najkvalitetnijih stolica i izdvojili smo jednu prostoriju za ambulantu za djecu s posebnim potrebama. Na to smo posebno ponosni jer imamo izrazitu empatiju prema takvoj djeci i to što im možemo pomoći dodatno nas motivira i čini sretnima, kazao je dr. Bevanda.

(Fena)


3 komentara

  • Hvala Bogu..Radili su mi djetetu vađenje nekoliko zuba i popravke..2 i pol sata.Prije 6,7 godina.Baš njih dvoje. Imam samo riječi hvale i želju da im dragi Bog da puno zdravlja..Hvala u ime mog sina.

  • Nisu to djeca s posebnim potrebama, vec djeca sa poteskocama ili invaliditetom….samo zavisi koje grupe….dovoljno su propatili u svom zivoto…uvjek ih netko obiljezava….sve pohvale za ambulantu…..svaka cast…..Imamo mi puno njih smatraju se zdravim….ali oni su s posebnim potrebama jer im uvjek nesto treba….toliko su nezadivoljni i ne zasiceni svim i svacim…to se zove POSEBNE POTREBE…a ne invalidi oni su zadovoljni sa sitnicana….a vidi se koliko je godina trebalo da nekom pane na pamet da se i njima treba popraviti zubi…..trebali im talijanj dolaziti godinama u Mostar….da bi im popravili zube.L.p

  • Moj sin je popravljao zube ove godine u Ros Rosales ,bili su talijani i dr.Karlović anesteziolog.Sve pohvale za strpljivost i rad,iako se čekalo jer se ne zna koliko trebaju raditi i koliko je zubi za popravak.Svaka čast svim doktorima a posebno dr Karloviću na humanosti i odnosu prema osobama s posebnim potrebama,netko na nebu sve vidi i zna.Dugi niz godina radi za djecu s posebnim potrebama besplatno i s puno ljubavi.Malo je takvih ljudi danas i zato još jednom sve pohvale.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.