Mostar dobio najduži zip-line u BiH: Adrenalinska atrakcija spremna za turiste

Brdsko-biciklistička udruga MTBA iz Mostara u suradnji sa Klubom ekstremnih sportova SCORPIO iz Zenice radi posljednja testiranja atraktivnog zip-linea o kojem se mnogo pričalo posljednjih mjeseci.

Sve je to dio velikog projekta kojim ovo udruženje Forticu, brdo pored Mostara, pretvara u oazu avanturističkih sportova.

Đani Rahimić, predsjednik MTBA Mostar i idejni začetnik uređenja ovog prostora i stvaranja najdužeg zip-linea bio je jedan od prvih koji se spustio niz sajla koja Forticu spaja s vrhom Stolac.

Osjećaj je fenomenalan i uopće nije toliko strašno koliko se čini. Pogled na Mostar je nestvaran iz te visine i u toj brzini. U toku su posljednja testiranja, a svečano otvorenje ‘zipa’ planirano je za polovinom lipnja, ispričao je Đani Rahimić.

Uz Rahimića čast i zadovoljstvo da se prvi sputi niz 570 metara dugu sajlu imao Edin Durmo, poznati alpinist iz Zenice, koji je radio na postavljanju samog zip-linea, piše Klix.ba.

Dosta je trebalo da prikupimo potrebna sredstva, kupimo odgovarajuću opremu i dobijemo sve dozvale. Zahvaljujući Turističkoj zajednici HNK i Federalnom ministarstvu okoliša i turizma ovaj projekat privodimo kraju. Naš ‘zip’ će biti najduži u našoj zemlji, a pogled koji će se pružati na grad, posebno u noćnim spuštanjima će biti nešto što se neće moći opisati, jednostavno će se morati doživjeti, kazao je Rahimić.

Atrakcija iznad Mostara je komercijalne prirode, a kod svakog posla najteže je odrediti cijenu. Kako nam kažu u MTBA Mostar cijena jednog spuštanja bi trebala iznositi deset eura, odnosno dvadeset KM.

Vjerujem da će cijene biti pristupačne kako za naše ljubitelje adrenalina, tako i za turiste. Posebno kad se zna dužina sajle, ali i atraktivnost lokacije. Projektima koji su realizirani u posljednje vrijeme, postavljanjem velike državne zastave, kao i ramazanskog topa, planiranjem ovog zip-linea, kao i gradnjom planinarskog doma kojeg sada otvaramo, park na Fortici postaje prava turistička destinacija, a to su prepoznale i brojne agencije koje već dovode svoje ture, pojasnio nam je Rahimić.

Na Fortici je pored samog zip-a i velikog jarbola sa zastavom izgrađen planinarski dom u kojem će biti smještena potrebna oprema, ali i posebni električni bicikli koji će se moći iznajmiti.

Klub je zadnjih godina trasirao kilometre i kilometre biciklističkih staza po platou Podveležja, tako da će ljubitelji vožnje na dva točka imati gdje uživati, kazao nam je Đani.

Nakon spuštanja zip-lineom ljubitelji adrenalina moći će predahnuti na brdu Stolac razgledavajući talijanske bunkere iz Drugog svjetskog rata. U podnožju brda čekat će ih vozilo za povratak na početnu lokaciju, na možda još jedno spuštanje mostarskim zip-lineom.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.