Mostar: Brakovi pucaju čim se potroši jabuka

Broj razvoda na području Mostara u stalnom je porastu u posljednjih nekoliko godina.

Prema službenim podacima Centra za socijalni rad u Mostaru, lani je zabilježeno 80 brakorazvodnih parnica, dok je ove godine samo do rujna evidentirano 66 razvoda, prenosi Avaz.

Renata Brkić iz Stručnog tima za zaštitu braka, obitelji i djece ovog centra ističe da je dosta razloga zbog kojih se parovi odlučuju na ovaj korak, ali su glavni preljuba, psihičko i fizičko nasilje u porodici, neslaganje te loša materijalna situacija.

Problem alkohola

– U posljednje vrijeme sve je više brakova koji pucaju zbog raznih ovisnosti, od droge i alkohola do kocke – naglašava Brkić.

Zabrinjavajući je podatak da je sve veći broj parova koji se razvode tek nakon dva ili tri mjeseca, odnosno nakon što, kako neki navode, potroše “jabuku” – novac kojim su darivani na svadbi.

Otplata dugova

– Čuo sam nedavno za jedan slučaj kada je mladoženja drugog jutra pokupio novac dobiven na vjenčanju te ga odnio od kuće zbog dugova za drogu ili slično. Ne tvrdim, ali možda je upravo zbog te “jabuke”, odnosno otplate duga, i ušao u brak i onda razvod, u tom slučaju, i ne čudi – navodi mostarski psiholog Marko Romić.

No, prema njegovom mišljenju, glavni razlog što mladi sve više bježe iz bračne zajednice upravo je to što u nju ulaze potpuno nespremni i neinformirani. Naglašava da bi 70 posto parova unaprijed odustalo od braka kada bi tačno znalo što ih sve u njemu očekuje.

Med i mlijeko pa problemi

– Parovi misle da će, čim se vjenčaju, ući u jedno cvjetno ružičasto polje, u kojem teku med i mlijeko. No, kad se počnu susretati sa životnim problemima, ta ružičasta boja počinje se polako pretvarati u sivu ili crnu. Čim se to desi, dižu ruke od svega a da prethodno nisu ni probali da se odreknu nekih stvari ili da ih istrpe – ističe Marko Romić.Nema komentara

  • naravno da se raspadaju kad su nam cure sve češće glupače, a momci idioti ovisni o alkoholu i kladionici, naprave dite a nisu se sposobni ni sami umiti

  • KATASTROFA JE I U ŠIROKOM..HRVATSKOM I KATOLIČKOM ŠIROKOM..STRAH ME JE KAO RODITELJA ŠTA JE OVO NA KOGA ĆE MI SE DIJETE NAMJERIT..SVE VIŠE I VIŠE CIRKUS..što reče jedan kolega znaš li šta je bila odlika 20.stoljeća?Šta velim? kaže on :seks droga i roken-rol..A veli šta je 21. stoljeća? pa neznam velim.A on kaže:krevet,frižider , internet..ja bih još dodao kladionica..Znači ovdje je vrag odavno odnio šalu..

  • Razlozi ženidbe su pogrešni …kucke odbacuju dobre momke radi onih sa parama a onda nezadovoljne kad ih maltretira i kurva se….poruka moja za takve….crknite kurve ko vas Jebe…u obratno vrijedi ofkors

  • nažalost si u pravu…ako nisu pare onda su neki kriteriji uvjek vezani uz materijalno, ali kao nije njima to bitno…eh moj narode kad bi samo svjesni bili kako smo svi prolazni kao list na vjetru..birali bi srcem a ne novčanikom…a i mene je ko i Oglu naguzila jedna mala plava..al zato ja u ljubav ne vjerujem samo u kemiju i sex…pozzz

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.