Mostar: Boris Orenčuk izlaže u galeriji Rondo

U srijedu 18. listopada u galeriji Rondo u Mostaru otvara se izložba skulptura Borisa Orenčuka.

Četvrta samostalna izložba magistra kiparstva Borisa Orenčuka, pod nazivom “Materija-oblik-vertikala”, bit će otvorena u 19 sati.

Predgovor izložbi napisala je povjesničarka umjetnosti Danijela Ucović, koja navodi da Orenčuk ovom izložbom potvrđuje koncept svojega prepoznatljivoga stvaralaštva.

“Na ovoj izložbi razvidno je da su skulpture selektirane u četiri zaokružene cjeline, a njihovo grupiranje uvjetovano je materijalima od kojih su nastale. U prvoj skupini su skulpture izrađene od drvene kore, u drugoj od parketa, a u trećoj su one koje su nastale kombiniranjem željeza i zemlje. Četvrtoj skupini pripadaju skulpture od istrošenoga brusnoga papira za beton”, navodi Ucović u predgovoru.

Boris Orenčuk rođen je u Mostaru 13. srpnja 1989. godine. Srednju školu likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića na Odsjeku za kiparstvo završio je u Mostaru. Na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru završio je Odsjek likovnih umjetnosti – smjer kiparstvo. Magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, također na Odsjeku za kiparstvo. Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH / ULUBIH, Udruženja likovnih umjetnika “Format”/ ULUF i Društva hrvatskih likovnih umjetnika u Federaciji / DHLU.
Dobitnik je nagrade Fondacije Slipičević iz domene likovnih umjetnosti u gradu Mostaru 2016. Sudjelovao je na kiparskoj koloniji i međunarodnom simpoziju skulpture Ostrožac, BiH 2014., međunarodnoj kiparskoj koloniji i simpoziju kiparstva Kornica, BiH 2016, te na regionalnom projektu City Lab u Sarajevu i Mostaru, koji je realiziran od strane Bauhaus Universität/MFA programa “Umjetnost u javnom prostoru i nove umjetničke strategije” (Weimar).

Radovi mu se nalaze u fundusima Hrvatskoga doma Herceg Stjepan Kosača u Mostaru i Fondacije za scenske, likovne i muzičke umjetnosti BiH.
Ovo mu je četvrta samostalna izložba skulptura, a do sada je imao 28 skupnih izlagačkih aktivnosti.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.