Mostar: 762.684 KM za poboljšanje energetske učinkovitosti Klinike za psihijatriju

Ministar prostornog uređenja Federacije Bosne i Hercegovine Josip Martić i predstavnici izabranih izvođača radova potpisali su ugovore za poboljšanje energetske učinkovitosti u tri javno-zdravstvene ustanove u Federaciji BiH u okviru projekta Svjetske banke ”Energetska učinkovitost u BiH” za čiju realizaciju je nadležno Ministarstvo prostornog uređenja FBiH putem Implementacijske jedinice projekta za Federaciju BiH.

Tvrtke koje su odabrane kao najpovoljniji ponuđači za izvođenje radova u skladu s kriterijima Svjetske banke su ”Džekos” d.o.o. Sarajevo za objekt Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (zgrada Ortopedije i Traumatologije) u iznosu od 1.145.595 KM sa PDV-om, konzorcij ”Gradnja d.o.o. / HP investing d.o.o. / Staklorad d.o.o. Mostar” za objekt Sveučilišne kliničke bolnice Mostar (zgrada Klinike za psihijatriju) u iznosu od 762.684 KM s PDV-om i konzorcij ”Tehnograd d.o.o. / Aplamm d.o.o. Tuzla” za objekt Kliničkog centra Univerziteta u Tuzli (zgrada Klinike za hirurške grane – Gradina Tuzla) s investicijom od 988.620 KM sa PDV-om.

Ministar Martić je čestitao izabranim ponuđačima i kazao kako se radi o novim investicijama u Federacji BiH u iznosu od gotovo 3.000.000 KM što će pored ostvarenja značajnih ušteda u potrošnji energije i emisiji CO2 potaknuti i investicijski ciklus u oblasti građevinarstva.

Projektom Svjetske banke ”Energetska učinkovitost u BiH” za područje Federacije BiH predviđeno je poboljšanje energetske učinkovitosti u više od 50 javnih objekata u oblasti obrazovanja i zdravstva u naredne tri godine, kao i razvoj dugoročnih održivih mehanizama financiranja koji će omogućiti značajnije investicije u ovoj oblasti dati poticaj domaćoj građevinskoj operativi i stvoriti povoljnije radne uvjete za djelatnike i korisnike ovih objekata, priopćeno je iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

(Fena)

1 komentar

Komentiraj: