Mosor: U nedjelju misa povodom 72. obljetnice smrti Škripara

U nedjelju 16. rujna obilježit će se 72. godišnjica smrti Škripara koji su mučki ubijeni 18. rujna 1946. godine.

Godišnjica smrti obilježit će se svetom misom zadušnicom i polaganjem vijenaca u 11:30 sati na Mosoru.

Marijofil Mandić, Zlatko Ćavar, Jure Zovke, Božo Hrkać, Jakiša Alpeza, Vidak Prskalo, Veselko Rezić, Ivan Jurčić, Ivan Kolobarić i Ivan Katura imena su ubijenih Škripara, za čije ubojstvo nitko nikada nije procesuiran niti osuđen.

Pozivamo sve koji su u mogućnosti da dođu u nedjelju na Mosor kako bi dostojno odali počast našim stradalim bojovnicima. Kao i dosadašnjih godina, nakon svete mise održat će se prigodno druženje, priopćeno je iz Udruge “Misište Mosor” iz Gostuše.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

  • Tako je. Sigurno su pavelićevi bojovnici činili svašta ali to je tada bilo junaštvo divljenje. Kada je stigla kazna te ubojice crnih košulja gle čuda onda su postali mučenici. Treba kazati istinu a ne lagati kao fratri mamu im pedofilsku.

  • Zna li se ko je nevine osudio bez suda i doveo u jasenovac staru gradisku itd? Ne zna. Većina zločinaca je 1945. pobjegla sa Antom samo mali dio ostao na blajburgu. Naci Faši počeli ste prvi čini zlo i izgubili ste i točka.

    • Sigurno su stradali i nevini ljudi, ali to je bila borba ” mi ili vi”. Većina tih ubijenih se našla između dvije vatre. S jedne strane ih je ucjenjivala UDB-a, a s druge strane škripari. Tako se dogodilo da su stradali pošteni ljudi koji su često morali birati ili da ih pošalju u Ćelovinu / zatvor u Mostaru/ i Zenicu kao izdajnike ili da ih ubiju škripari. Mnogi se tu nisu snašli. Teško je bilo balansirati između ta dva zla. Jedan broj od tih žrtava je popuštao pod pritiskom i dojavljivao gdje su se kretali, skrivali škripari i tko su im bili jataci. Ti su također stradali. Teško je tu biti pametan. Najgore je kad udari Hrvat na Hrvata. Mnogi mladići su bili indoktrinirani i zavedeni s jedne ili druge strane. Sad je to svejedno. Zločin je napravljen i ne opravdavam ni jedan ni drugi. Zlo se ne može pravdati drugim zlom. Ne ponovilo se.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.