Mogu li Hrvati u BiH dobiti novu ljevicu?

U Zagrebu, Njemačkoj, Francuskoj, brojnim europskim gradovima ljevica je osvojila vlast. Ne! Nije to ona stara socijaldemokratska ljevica nego nešto još ljevije od nje – zeleni.

Novo vrijeme donosi i nove politike s čijim se idejama ne moramo slagati, ali su tu. Naravno veliki broj politologa će reći da danas ne postoji klasična podjela na lijeve i desne. Nego na suvereniste i globaliste. No nisu baš u pravu. Jer ona je vidljiva ne samo u državnim parlamentima diljem starog kontinenta nego i u Europskom parlamentu. Tamo se stranke i grupiraju na taj način.

Piše: Miroslav Vasilj/Pogled.ba

Kada pogledamo hrvatsku stranačku scenu u BiH vidi se da njoj ovo lijevo krilo nedostaje. Postoje stranke centra, desnoga centra i klasične desnice. Recimo HDZ BiH je tipična pučka stranka više centra nego desnog centra. HDZ 1990 također. Republikanci su nešto desnije od njih pa bi se mogli svrstati u desni centar. HKDU i dio nezavisnih lista također. Ona prava desnica, ali ne ekstremna, su brojne rascjepkane pravaške stranke.

A na ljevici? Nema ništa. Praznina!

Pa ipak postoji jedna stranka među Hrvatima u BiH koja bi mogla popuniti tu ogromnu prazninu. Naravno nije to SDP BiH koji je tipična bošnjačka stranka s ekstremnijim stavovima prema Hrvatima čak i od Izetbegovićevog SDA. Nije to ni Dodikov SNSD koji je tipična srpska stranka. Iznenadit ćete se, ali mogla bi to biti danas mala stranka s hrvatskim predznakom, a sutra možda puno relevantnija snaga.

Aktivna je članica Hrvatskog narodnog sabora. Na čelu joj je Posušanin. Zove se Mario Karamatić. Jasni i britki nastupi. Predsjednik njegove sestrinske stranke u Hrvatskoj Krešo Beljak već se odavno deklarirao kao ljevičar. Kada su u pitanju Hrvati u BiH i jedan i drugi nemaju dvojbe. Pravo na Drugu Hrvatsku Republiku u BiH je nedvojbeno. Da pogađate, riječ je o HSS-u BiH!

Stara, tradicionalna, seljačka stranka možda samo na prvi pogled u novom svijetu u kojem selo odumire izgleda umorno, bespotrebno i nema više budućnosti. No, baš bi oni mogli promovirati zelene politike. Ljudska prava. Ali i borbu za nacionalna prava Hrvata. Nije to ništa čudno jer među brojnim narodima u Europi upravo ljevičarske stranke vijore zastave slobode za Katalonce, Baske, Škote, Kurde ili pak diljem cijele Latinske Amerike… Ljevica je donijela slobodu Slovencima i Kosovarima.

Potvrdio je to upravo Karamtić u utorak navečer u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne.

HSS BiH je stranka ljevice. To smo od svoga osnutka od kako ga je osnovao Stjepan Radić. Mi smo antifašistička i antikomunistička stranka. Mi smo visoko socijalno osjetljivi, a stranke ljevice su upravo to, rekao je Karamatić.

A što bi mogli biti temelji te nove ljevičarske politike HSS-a BiH. Pa u povijesnom smislu ZAVNOBiH i njegova formula čija je – to jeste čija nije BiH. Formula koja danas bode oči unitarističko-nacionalističkim politikama dijela bošnjačkih stranaka. Naravno to ne znači da bi ta nova ljevičarska politika trebala baštiniti tekovine komunističke diktature. Upravo suprotno.

A u budućnosti nova ljevica bi se mogla zalagati za Drugu Hrvatsku Republiku u BiH, nakon što je Prva Hrvatska Republika Herceg-Bosna prije gotovo trideset godina sebe ugradila u Federaciju BiH. Za pravo svakog čovjeka na dostojanstven rad i život. Za očuvanje sela i pravo seljaka. Hranu bez genetskog modificiranja. Za ostanak obitelji u BiH. Za zaštitu okoliša od uništenja kojeg imamo danas u BiH. Za zelene izvore energije. Za očuvanje nacionalnog bogatstva – vode i struje…

A možda prve naznake vodstva HSS-a BiH da se ide u tom smjeru je Karamtićeva najava potpore predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću ukoliko se kandidira za drugi mandat. Uz Beljaka eto još jedne poveznice s ljevicom. Nije čudno što Karamatić podržava Milanovića kojega je kandidirao hrvatski SDP jer odavno među Hrvatima u BiH neki političar iz Hrvatske nije pobrao takve simpatije bez obzira što predsjednički izbori prije nekoliko godina to na prvu nisu pokazali.

Eto prilike HSS-u BiH da se repozicionira među Hrvatima u BiH. Istinski ljevičari među građanima hrvatske nacionalnosti, ali i drugih nacionalnosti, dobili bi mogućnost glasovati za prvu zelenu stranku u BiH. Nikšićev SDP i Komšićev DF bi se još više ogolili kao izrazito unitarističko-nacionalistički nastrojene bošnjačke stranke. Ideja Druge Hrvatske Republike u BiH dobila bi svoga zagovornika i na ljevici. Bila bi to win-win situacija i za HSS BiH i za Hrvate. A profitirala bi i cijela Bosna i Hercegovina.

(www.jabuka.tv)25 komentara

 • Jad i tuga od političara. Posle Kreše Zubaka mi nismo imali pravog političara.
  Pošten čovjek bježi od politike ali i to mora neko raditi. E takav je Krešo bio dok mu nije prikipilo. Otišao je i za njim nema nikakvih repova.

 • Odavno gluplji tekst nisam pročitao. Ideja besmislena i neutemeljena. Naručen tekst, ali očito ni naručitelj nije znao što želi reći

   • Tema komentara je tekst, a ne jesam li ja glup ili priglup.
    Umjesto da komentiraš tekst, ti si fokusiran na vrijeđanje komentatora. Ako ti to pričinjava neko zadovoljstvo, sve ok

 • U hrvata su na vlasti komunjare, udbasi i lopovi koji sve prodase i izdase za svoje odobne interese. Uz nij je Crkva, uz njih su ratni profiteri i mi nemamo ni lijeve ni desne postene politicare. Zato nam i jeste ovako, ali imamo 200 obitelji koje su milijsrderi a natod se raseli po svijetu. Velike firme drzavne su popljackali i ugusili, imovinu privatizirali. Odtalo jos par drzavnih poduzeca iz kojih se jos nsmiruju i gdje su smjestili svoje podobne poslusnike i rodbinu… Pored ovakvih domoljuba i boraca za hrvatske interese ne treba nsm Bakir, Reuf, Komsic, Niksic itd.

 • Kuda more lijevlje od Čovića, živio on nama još tri dana.on i komšić su najveći borci za prava Hrvata u BiH,odnosno borci za njihovu zajedničku stolicu he he he

 • Nepošteni ljudi. Skloni ptevarama, obmanama pa i krađi. Osobe lošeg karaktera. Narcisoidni i samodopadni. A što je najgore velike su ulizice.
  To je politički establišment hrvata u BiH.

 • Nemoj ići lijevo na križanju staze. Tu ne ide nitko tu se zvijeri paze. Nago hajde desno… Su stihovi M. P. Thompsona koji dovoljno govore što je desno a što lijevo. Isto tako Sinu Božjem na Križu Njegove Muke s desne strane je bio raspeti razbojnik koji mu je povjerovao i tražio da uđe u Kraljevstvo Nebesko što mu je i udovoljeno. S lijeve strane je bio raspeti razbojnik koji je proklinjao i govorio Isusu ako si Sin Božji spasi i sebe i nas. Zar to ne govori dovoljno što i tko dolazi s lijeve strane u životu i politici?

 • Ljevica, koja kao nužan preduvjet ne inzistira na reviziji pretvorbeno-privaticazijske pljačke i sekularizaciji, i desnica koja uz to ne inzistira još i na lustraciji, u BiH i RH, kao takve, jednostavno ne postoje. Sve izvan toga je samo privid nacionalne politike, najobičnija obmana.
  U BiH, kao i u RH, je osim tog uvjeta nužan racionalan administrativno-teritorijalan preustroj; u BiH na 4 regije (koje je predložila biskupska konferencija, koje postoje kao takve i od prije), a u RH racionalizacija na nekih 5 regija.
  Sve izvan toga, kojekakvi politički “centri” – “lijevi i desni” – kao i nekakvi trendy “globalizmi i suverenizmi” su zgodni populistički politikantski paravani za “klerikalce i kriminalce”, uz standardno medijski popraćeno ideološko-svjetonazorsko prepucavanje, zatupljivanje, PR odnosno propagandu, dihotomije odnosno polarizacije i ostale tehnike obmane tj. kokošarenja i lopovluka.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.