Mobilni mamograf u Širokom Brijegu: 50 žena uradilo besplatni pregled

Besplatni mamografski pregledi održani su u petak ujutro ispred zgrade Doma zdravlja Široki Brijeg u sklopu ”Dana zdravlja”.

Preglede u mobilnom mamografu organizirala je Udruga žena liječenih od karcinoma dojke Narcis iz Širokoga Brijega u suradnji s Udrugom Think Pink koja je od sredstava prikljupljenih na ”Race for Cure” osigurala da mobilni mamograf dođe u Široki Brijeg.

Naša Udruga pod pokroviteljstvom Udruge Think Pink iz Sarajeva sudjeluje u programu ”Dani zdravlja” te u sklopu toga svake godine dobijemo simboličnih 50 pregleda, izjavila je za portal Jabuka.tv predsjednica Udruge Narcis Antonija Galić.

Antonija Galić

Interes žena za ovaj pregled bio je veliki te su svi termini bili popunjeni. Prije samog pregleda, žene ispune anketu te im se izmjeri krvni tlak i šećer nakon čega odlaze u kombi gdje im se uradi mamografski pregled.

Mamografski pregled pacijentice u Županiji Zapadnohercegovačkoj besplatno mogu uraditi u domovima zdravlja u Grudama i Ljubuškom dok širokobriješki i posuški ne posjeduje mamograf.

Cijena modernog digitalnog mamografa, poput onog u Grudama, košta oko 250.000 KM.

(www.jabuka.tv)

29 komentara

  • Od 2000 žena koje se preventivno pregledavaju na ovaj način, samo će jedna izbjeći smrt od karcinoma dojke, dok će 200 zdravih žena dobiti lažni alarm da s njihovim prsima nešto nije uredu

   Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke u kojem se sve žene, glasnije nego u nekim drugim razdobljima, podsjeća na to koliko je važno obaviti mamografiju. Pripadnici raznih interesnih skupina
   promoviraju svoje akcije, fotografiraju se s ružičastom vrpcom na reveru i uvjereni su da podižu svjesnost žena o važnosti redovitog mamografskog praćenja kako bi smanjile smrtnost od raka dojke. Ideja da će se nešto ‘uloviti’ dok je malo te da tako imate veću šansu za preživljavanje možda teoretski vrijedi, ali u praksi nikako. Dapače, nove studije pokazuju da mamografija može biti opasna.

   Dojke nisu za rak!

   Nezavisni istraživači iz skandinavskih zemalja okupljeni pod Nordic Cochrane organizacijom izdali su upute za mamografiju koje kažu kako će od 2000 žena koje se preventivno pregledavaju mamografijom kroz 10 godina samo jedna izbjeći smrt od raka dojke. Istovremeno, od tih 2000 žena 10 će biti dijagnosticirano lažno pozitivno na karcinom i proći će kemoterapiju, operaciju ili zračenje. A što je još opasnije, oko 200 zdravih žena dobit će lažni alarm da s njihovim prsima nešto nije u redu te će živjeti pod psihičkim pristiskom. Strah da bismo mogli dobiti neku bolest ili da se ona u nama razvija može imati dalekosežne negativne posljedice po naše zdravlje. Mišljenja sam da mamografija kao metoda prevencije smrtnosti od raka dojke nije opravdana. U stvari, ne odlazeći na mamografiju, žena će povećati svoje šanse da ne umre od karcinoma dojke. Koja evolucija u pristupu zdravlju žena!

   Premalo se govori o štetnim učincima zračenja, tj. negativnim učincima ionizirajućeg zračenja. Ako svake godine idete na preventivnu mamografiju, ozračujete svoje dojke, a zna se da je to štetno. Efektu zračenja pridodaje se i gnječenje pa mnoge žene ne idu rado na tu pretragu. Što je još tragičnije, onima koje imaju veće šanse za obolijevanje od karcinoma jer su im primjerice oboljele majke ili rođakinje po majčinoj strani, preporučuju se česti pregledi. Tada one često idu na mamografiju, tj. svake godine i pod stalnim su psihičkim pritiskom hoće li im nešto pronaći. Ako pročitate osvrt doktorice Christiane Northrup, poznate američke ginekologinje na tu temu, vidjet ćete da i ona dijeli isto mišljenje. Naime, ona iznosi podatke američkih randomiziranih studija koje jednako kao i skandinavski Cochrane sumnjaju u mamografiju kao metodu koja će spasiti život ženama.

   Dr. Northrup ne misli da žene imaju dojke kako bi se u njima razvio rak. One su dio naše ženstvensti, nešto po čemu se razlikujemo od muškaraca. One su naše oružje koje nam svaki dan ukazuje da smo žene i da se u životu moramo boriti na ženski način, a ne prihvaćati muška pravila. U našim dojkama, konačno, stvara se i hrana za buduće populacije. Zašto bi rak, karikirano kažem, htio sjesti baš na to uzvišeno mjesto? Možda da nas upozori da nismo dobre prema svojoj ženstvenosti, prema ženi u sebi i ne njegujemo je dovoljno. U svojoj knjizi ‘Žensko tijelo, ženska mudrost’ dr. Northrup razlaže važnost ženskih dojki za cjelokupno zdravlje i toplo preporučujem svim ženama da je pročitaju.

   Dvije bolje metode

   Ako ne idemo na mamografiju, još uvijek nam ostaju dvije druge metode koje ne zrače i ne stiskaju, ultrazvučna pretraga i termografija. Termografija vidi promjene topline i ukazuje na upalu ili nešto što se u dojci dešava na staničnoj razini. Nerijetko, previsoka temperatura može značiti i karcinom, ali većinom termografija služi za to da nam ukaže na neki problem u tijelu koji bismo mogli riješiti s primjerice više sna ili dodatkom nekih nutrijenata. Svaka žena ima pravo na potpunu informaciju. Odluka je na vama, a dobro informirana žena za sebe će donijeti najbolju odluku.

   • Ajde sve bi nekako i moglo proci da nije pocelo bulaznjenje o dojkama kao “oruzju” zene, kolika glupost!! Morebit da je po toj teoriji, “oruzje” muskarca prostata?!😂
    Iako to neki glupsoni ne mogu shvatiti, zena nije samo njene grudi, ili maternica. Definirate li i svoju majku po tome, ima li dojke, ili maternicu?.
    Nije jednostavna odluka mamografija da, ili ne i precesto, ali svakako svaka zena, koja sama najbolje poznaje svoje tijelo treba obratiti paznju na promjene i otici kod ginekologice. Bolje jedanput previse i na vrijeme, nego rijetko, ili nikako.

   • Kakva kolicina neistinitih gluposti, stidi se. Zene, pregledavajte se, u suprotnom ce vam ovakvi glumiti ”doktore”

 • British Medical Journal je 2014 g. objavio rad autora Millera.Istrazivanje je obuhvaćalo 89350 žena u dobi 40-59g. koje su praćene 25g. Rezultati istraživanja su pokazali da godišnja mamografija kod žena u dobi 40-59g. ne smanjuje smrtnost od karcinoma dojke u odnosu na pregled ili uobičajenu skrb.

 • Da da otisao u polikliniku,a bio namjenjen za Dom zdravlja.Sramite se svi,sto niste dali prednost onim zenama sto nemogu platit privatnika.Ni sama nemogu platit,a nisam ni znala da ce bit.Zar je tesko objavit to kad ce bit,ali znate vi kako cete to izvest.Doce gospode poznatih da nebi placale jadnice,a sirotinja tebe ko šisa.Sram vas bilo jos jednom.

 • samo smo prolaznici na ovome svijetu,bez obzira na toliku ŽUDNJU DA živite i da imate zdravlja,život ima i duhovnu dimenziju koja jako utječe na tijelo,dobro bi bilo biti čestit i sve drugo bi bilo bolje i bez pompoznih promidzbi ovog ili onog!?

  • O cemu ti to, ovdje se radi o preventivnom pregledu i po mogucnosti sto ranijem otkrivanju zlocudnih bolesti, da bi se ako je potrebno, na vrijeme moglo intervenirati svim raspolozivim sredstvima moderne medicine.
   A svi ljudi zdravog razuma znaju i sami da je zivot prolazan i ogranicen, a tijelo ranjivo, ali ipak i snazno. Pa im u tom smislu ne trebaju tvoji, vise nego cudni savjeti.

 • Sve žene iz Širokog brijega, koje žele obaviti mamografski pregled ,mogu ga obaviti u Domu zdravlja Gruge bez ikakve naknade ,stim da trebaju uzeti uputnicu kod svog obiteljskog liječnika

  • Gdje je mamograf iz našeg Doma zdravlja,sve ima u Grudama znamo mi to ali ne želimo ici van svog grada ako imamo nesto tu?
   Dobili smo novi uzv na ginekologiji i ctg i zatvorili daj molim vas narode ustani,doovest nekog sposobnog da vodi dom zdravlja

 • Preventive sve više ali raka sve više,lijekova koliko oćeš a i raka nažalost.traži li iko uzrok,možda od pesticida i konzervansa u hrani,od vode i zagađivača na svakom koraku ,po meni treba ulagati u zdravu hranu,a nema vajde od ovih preventiva,,malo ti produži život ,nekom malo,nekom nimalo.

 • Bravo za komentar. Ovo sam čula joŝ prije 5,6 godina. I ima smisla. Hvala za prenesenu izjavu ili intervju. Uzimajući u obzir koliki je biznis postalo zdravlje, ovo nije nikakvo čudo. Ovim putem poručujem svim doktorima koji su od svog časnog POZIVA napravili unosan posao da im ne bi nikako u kožu. Svi ćemo jednom goli i bosi s ovog svijeta, a oni kojima je puno dano, od njih se puno i traži. Bog nas sve blagoslovio i prosvijetlio pamet

 • Sve lova u pitanju.
  Slazem se gore s komentarom , trazite uzrok ..
  Jedan slucaj,radila zena mamografiju i sve u redu ,a na UZ zlocudni
  Netko placa svaki pregled..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.