Mnogi su bili protiv njega, a Prosinečki odabrao BiH iako gubi milijune

Robert Prosinečki tjedan dana prije 49. rođendana dobio je peti angažman u osmoj godini samostalne trenerske karijere. Bivši trener Crvene zvezde i Kayserispora te izbornik Azerbajdžana postao je izbornik reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Protiv Prosinečkoga proteklih je dana bila pokrenuta velika medijska kampanja pobornika Amara Osima, sina legendarnoga Ivice Osima, te su se neki pribojavali da “uz izbornika iz Beograda i Zagreba, a još gore i iz Beograda i iz Zagreba, dolazi kompletna hrvatska i srbijanska menadžerska, medijska i na kraju ekonomska mašinerija”. A činjenice govore da je Prosinečki izabrao BiH upravo zbog izazova, a nikako iz ekonomskih razloga.

Prosinečki se u oba kluba koja je vodio istaknuo velikim uspjesima pa ga je bogati Azerbajdžan krajem 2014. angažirao za milijun eura godišnje. Azeri su ga obožavali i odlično plaćali, a u kvalifikacije za SP 2018. ušao je sjajno. S jako slabom momčadi osvojio je sedam bodova iz prve tri utakmice, Češkoj je uzeo bod u gostima. Činilo se da će biti senzacija borbe za SP. Ali, bez obzira na poraze koji su nakon toga zaredali, 10 bodova, s koliko je završio skupinu, rekord je Azerbajdžana u kvalifikacijama za velika natjecanja.

Početak kvalifikacija bio je sjajan, ali znali smo da ćemo se morati spustiti na zemlju. Nisam podlegao euforiji ni na početku, niti sam depresivan sada na kraju. Ne može Azerbajdžan poraze od Njemačke ili od Sjeverne Irske, koja nam zabije u 92. minuti, smatrati neuspjesima. To je dio sazrijevanja i učenja. Kvalifikacije za Euro završili smo sa šest bodova, one za SP s deset. Napredak je konstantan i vidljiv, rekao je Prosinečki prije dva mjeseca u intervjuu za Index.

Robert Prosinečki novi izbornik reprezentacije BiH

A da je vidljivo kako Prosinečki u karijeri ne ide za novcima, nego za izazovom i konstantnim napretkom, pokazao je preuzimanjem BiH reprezentacije kojoj slijedi smjena generacija i koja nije uspjela otići na dva zadnja velika natjecanja. To govori o profesionalnom izazovu koji si je Prosinečki sam nametnuo.

Financijski dio priče začepit će usta brojnim oponentima Prosinečkoga u BiH. U Azerbajdžanu je zarađivao milijun eura godišnje. Dodajmo i da su mu u Bakuu, oduševljeni rezultatima hrvatskoga stručnjaka, nudili 1,5 milijuna eura godišnje za produljenje ugovora. Prosinečki ih je odbio jer je znao da je s Azerbajdžanom napravio maksimum. Naravno, mogao je ostati tamo i brati milijune bez ikakva imperativa. Ali, odlučio se za veliki izazov i kockanje, piše Index.hr.

Zapravo, kada su financije u pitanju, za veliki gubitak. Jer, kao izbornik Bosne i Hercegovine zarađivat će 15 tisuća eura mjesečno. To je 180 tisuća eura godišnje ili 5.5 puta manje nego što je imao u Azerbajdžanu.

Prosinečki je odabrao BiH i pored osjetno bolje ponude drugoga saveza u regiji. Slovenija mu je prije mjesec dana ponudila 350 tisuća eura godišnje za preuzimanje njihove reprezentacije. Odbio ju je i preuzeo Bosnu i Hercegovinu za duplo manje novca.

Prosinečki u BiH može zaraditi i bonus od oko 300 tisuća eura ako se plasira na Euro. Ali, što se tiče fiksne zarade i eventualne nagrade, definitivno je na gubitku kada se ponuda koju je odabrao usporedi s onima koje je odbio.

(www.jabuka.tv)

10 komentara

Komentiraj: