MMF tvrdi da je dug BiH 61,1 posto BDP-a, Zvizdić ističe da smo 20 posto manje dužni

U obraćanju koje je uputio građanima uoči Nove godine predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izrazio je svoje zadovoljstvo ekonomskim kretanjima BiH u protekle tri godine.

“Prosječni rast BDP-a posljednje tri godine je tri posto (…) U 2017. godini zabilježena je najveća razina izravnih stranih ulaganja u posljednjih deset godina, koja će se približiti iznosu od milijardu maraka, što jasno pokazuje kako je, zahvaljujući provedenim reformama i unapređenju poslovnog okruženja, Bosna i Hercegovina postala privlačna destinacija za realizaciju poslovnih ideja i planova. BiH je i u 2017. ostala najmanje zadužena država u regiji i Europi, čiji je dug manji od 40 posto BDP-a, za razliku od drugih država u regiji, čiji je dug veći od 80 ili 90 posto njihova BDP-a”, rekao je Denis Zvizdić 31. prosinca prošle godine.

Izvješće objavljeno nakon konzultacija Izvršnog odbora MMF-a daje pregled ekonomskih pokazatelja za BiH koje je prije mjesec dana spominjao i predsjedatelj Zvizdić, piše Istinomjer.ba.

Pogodio samo jednu stavku

Tako je Zvizdić bio u pravu jedino u pogledu rasta BDP-a od prosječno 3 posto u protekle 3 godine.

Rast BDP-a u BiH u 2015. godini iznosio je 3,1 posto, u 2016. godini 3,2 posto, dok je u 2017. godini realni rast BDP-a iznosio 2,7 posto iako su ranije projekcije MMF-a predviđale rast od 3,2 posto, što je za 0,5 posto više u odnosu na ostvareni rast. Iako je Zvizdić rekao kako je u BiH ostvaren rekordan rast stranih ulaganja, podaci MMF-a pokazuju suprotno.

Naime, ukupne investicije u BiH u 2014. godini iznosile su 17,8 posto BDP-a, dok su, prema projekcijama MMF-a, u 2017. godini one iznosile 16,3 posto BDP-a. Izravne strane investicije su, s druge strane, u 2014. godini iznosile 400 milijuna eura, a u 2015. godini pale su na 248,9 milijuna te 240,5 milijuna eura u 2016.

Projekcije MMF-a pokazuju kako su izravne strane investicije u 2017. godini iznosile 351,4 milijuna eura. Iz toga se jasno vidi kako izravna strana ulaganja nisu bila najveća u proteklih deset godina. Slično je i sa stanjem duga.

Pogrešno prikazivanje duga

Zvizdić je u svom obraćanju ustvrdio kako dug BiH ne prelazi 40 posto BDP-a, međutim, podaci MMF-a pokazuju suprotno.

Iako je dug neznatno smanjen, on i dalje iznosi više od 60 posto BDP-a. Tako je u 2014. iznosio 63,7 posto, dok je u 2017. iznosio 61,1 posto.

S obzirom na nedavno objavljeno izvješće MMF-a, možemo zaključiti kako je predsjedatelja Vijeća ministara Denisa Zvizdića demantirala ta institucija te će zbog toga od Istinomjera dobiti ocjenu “neistina”.

Lažno prikazivanje stanja u BiH moglo bi ga skupu stajati na dolazećim izborima koji bi se trebali održati za nešto više od pola godine.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.