Mljekari najavili obustavu isporuke mlijeka

Mljekari u Federaciji BiH su u problemu. Nezadovoljni su najavom smanjenja otkupne cijene sirovog mlijeka. Tražit će sastanak s otkupljivačima, a ako dogovor izostane najavljuju obustavu isporuke mlijeka.

Cijena sirovog mlijeka u Tuzlanskoj županiji je najmanja u Federaciji BiH, tvrde mljekari. Proizvođači od 2.000 litara mjesečno su plaćeni s 0,75 KM po litri, a oni veći do 0,95 KM, prenosi N1.

Ja s 40 grla ne mogu zaposliti radnika. Borim se sam sa svojom obitelji. S bratom održavam tu farmu. Trebao bih zaposliti bar dva radnika, ali ne mogu s ovom otkupnom cijenom mlijeka, kaže Suljo Smajić, proizvođač mlijeka iz Živinica.

I na to sve, otkupljivači su ih usmeno obavijestili da smanjuju cijenu mlijeka za 5 feninga što je izazvalo veliko ogorčenje kod mljekara, posebno uz činjenicu da koriste hranu od prošle godine koja je bila najskuplja i najteža do sada.

Ako ćemo pričati o pojeftinjenju mlijeka, to možemo pričati tek iduće godine. U najavi imamo malo jeftinije mineralno đubrivo, kao i gorivo koje je malo pojeftinilo. Međutim, silažni kukuruz, tj. sjemenski materijal i herbicidi su ponovno skuplji za 50 posto, kaže Eldin Glibanović, iz Udruge mljekara Tuzlanske županije.

Ovo što se trenutačno dogodilo je taj višak europskog obranog mlijeka koje završava na našem teritoriju. Oni kroz to obrano mlijeko pokušavaju na polici sniziti, navodno, radi pada njihove proizvodnje. Mi ne želimo biti menadžeri njihovih marketinških službi. Mi prodajemo svoje proizvode, a oni neka se trude. Ako ne mogu prodati na bh. tržištu, neka idu u druge zemlje, dodao je Admir Kahriman iz Udruge poljoprivrednih proizvođača FBiH.

Isto misle i mljekari iz Brčkog koji imaju samo jedan poticaj, odnosno, 550 KM po grlu.

Ne mogu shvatiti da te mljekare mogu opravdati toliku razliku u cijeni sirovog i upakiranog mlijeka. Ja bih volio da nam to netko objasni. Mi sigurno možemo objasniti i dati sve pokazatelje da mi svoju proizvodnju ne možemo ispoštovati s 0,90 KM po litri mlijeka, kaže Mersed Hanušić, proizvođač mlijeka iz Brčkog.

Problemi s cijenama mlijeka, poticajima, nerazumijevanje i nepoznavanje nadležnih u poljoprivrednu proizvodnju, tjeraju mljekare da prodaju krave, a neki su to i učinili.

Moja obitelj i ja više ne možemo trpjeti ponižavanja. Ukupna poljoprivredna proizvodnja bi se trebala tretirati kao strateška proizvodnja u jednoj državi. Nas drže na margini. Niko vas apsolutno ne zarezuje, ističe Jasmin Palavrić, poljoprivredni proizvođač iz Tuzle.

U tom pravcu ne idemo da bismo zatvorili svoje farme. Uložili smo mnogo u to i investirali i da sada dižemo od toga ruke. Ima nas dosta mlađih proizvođača koji smo ušli u tu proizvodnju, kaže Suljo Smajić, proizvođač mlijeka iz Živinica.

Tuzlanska županija raspolaže s oko trećinom poljoprivrednog zemljišta u FBiH i oko 8.500 muznih grla koje godišnje daju oko 30 milijuna litara mlijeka. U ovoj županii je nekoliko mljekara, čiji su predstavnici pozvani na razgovor s proizvođačima, ali nisu došli.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.