Mladići u opticaj stavljali lažne novčanice od 500 eura na području BiH

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv pet osoba koje se terete za kazneno djelo organizirani kriminal, u vezi s kaznenim djelom krivotvorenje novca.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Jasmina Ljaljića (1992.), Seada Hadžića (1992.), Alena Josića Marušića (1989.), Amera Arifovića (1995.) i Ernada Ferizovića (1993.). Ferizović i Ljaljić nastanjeni su u Čeliću, a ostali u Tuzli.

Optuženi u ovom predmetu terete se da su se, od studenog 2013. godine do travnja 2014. godine, na području Tuzlanske županije, u namjeri stjecanja protupravne imovinske koristi organizirali u skupinu za organizirani kriminal, koju je organizirao i kojom je rukovodio optuženi Ljaljić, a koja je organizirana radi stavljanja u opticaj lažnih novčanica u denominaciji od 500 eura na području BiH.

Ljaljić je angažirao ostale optužene, koji su na isti način namjeravali ostvariti protuvpravnu imovinsku korist, pa su u zajedničkoj namjeri postali pripadnici skupine za organizirani kriminal u kojoj su na odlučujući način doprinosili njezinom djelovanju.

Prema navodima optužnice, optuženi Ljaljić je od njemu poznatih osoba izvršio kupovinu najmanje 11 lažnih novčanica u denominaciji od 500 eura, koje su optuženi stavljali u promet.

Novac koji su dobivali stavljanjem u opticaj lažnog novca u iznosu od najmanje 10.757 KM, po prethodnom dogovoru, dijelom su zadržavali za sebe, dio novca predavali angažiranim osobama koje su ih stavljale u opticaj kao naknadu za obavljeni posao, a dio novca, i to najmanje 200 do 300 KM po jednoj krivotvorenoj novčanici, izravno ili posredovanjem predavali organizatoru skupine Lajljiću.

Na ovaj način su optuženi pripadnici skupine poduzimali odlučne radnje, gdje su kao pripadnici skupine imali točno podijeljenje uloge i zadatke, međusobno su komunicirali o vremenu, mjestu i načinu pribavljanja, držanja, preuzimanja, stavljanja u opticaj, kao i o kvaliteti lažnih novčanica u denominaciji od 500 eura.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.