Mladićeva obrana traži odgodu izricanja presude

Obrana bivšega zapovjednika Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića zatražila je od Haaškog tribunala da odgodi izricanje presude, koja je zakazana za 22. studeni, dok optuženoga ne pregleda tim srpskih liječnika.

Mladićevi odvjetnici Branko Lukić i Dragan Ivetić zatražili su od Međunarodnoga kaznenoga suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) da presuda bivšem zapovjedniku Glavnoga stožera VRS-a bude odgođena i da se postupak obustavi kako bi se utvrdilo je li Mladić uopće zdravstveno sposoban za suđenje, piše Detektor.ba.

Branitelji su zatražili da Mladića pregledaju srpski liječnici – neurolog i kardiolog – u tjednu koji počinje 13. studenoga, a da se presuda odgodi dok oni ne napišu nalaz.

Medicinski nalazi pokazuju ozbiljnu opasnost oboljenja koja bi onemogućila Mladićevu sposobnost da sudjeluje u postupku, odnosno da sudjelovanje u postupku dalje narušava njegovo zdravlje, do te mjere da se riskira i smrt”, stoji u podnesku. Obrana u podnesku ponavlja da Tribunalovo tajništvo i pritvorska jedinica ‘odbijaju suradnju’ te da im dostave svu medicinsku dokumentaciju.

Tajništvo Tribunala priopćilo je prošloga mjeseca da je, nasuprot tvrdnjama Obrane, optuženom dostavilo cjelokupnu medicinsku dokumentaciju o Mladićevoj bolesti i liječenju kojem je podvrgnut u sudskom pritvoru i bolnicama u Haagu. Mladićevi odvjetnici su naveli da je ovo ‘neistina’. Obrana je nedavno tražila da Mladić bude pušten na privremenu slobodu u Rusiju, tvrdeći da je u Haagu liječen na neadekvatan način.

Sudsko vijeće je taj zahtjev odbilo, zaključujući da je Mladić u Haagu liječen na ispravan način i u skladu s medicinskim standardima. Glavni razlog za odbijanje bilo je uvjerenje sudaca da nije sigurno da bi se Mladić vratio s privremene slobode, usprkos jamstvima ruskih vlasti, budući da je do uhićenja 16 godina bio u bijegu.

Obrana je nagovijestila da će zatražiti da Mladić bude pušten na liječenje u Srbiju, budući su od vlasti u Beogradu zatražili i dobili državnu garanciju za privremeno oslobađanje.

Mladić je prije uhićenja, krajem svibnja 2011. godine, preživio tri moždana udara, a od tada je nekoliko puta bio prebacivan u haašku bolnicu ‘Bronovo’ na ispitivanja i lakše intervencije. U lipnju 2013. godine, Mladić se u sudnici zahvalio Tribunalu i njegovom medicinskom osoblju što su mu ‘spasili život’ i ‘izvukli ga iz groba’.

Prema Obrani, međutim, Mladićevo zdravstveno stanje stalno se pogoršava, a uslijed rizika od novoga moždanoga udara ili infarkta, neophodno je bolničko liječenje. Mladić u pritvoru očekuje presudu po optužnici za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u šest općina imao razmjere genocida, teroriziranje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Suđenje je počelo 2012. godine, a presuda je zakazana za 22. studenoga ove godine.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.