Mladić sjedio u mraku na sred ulice, vozač u posljednji tren zaustavio auto

Zbog utjecaja društvenih mreža, u Osijeku je u ponedjeljak moglo doći do jako teške nesreće.

Kako se vidi na snimci koju je na Facebooku podijelio profesor s Odsjeka za biologiju Sveučilišta u Osijeku Branimir Hackenberger, dječak je sjedio na stolcu nasred ceste, po mraku. Prilazio mu je automobil, a vozač ga je u zadnji tren primijetio i zaustavio se. Dječak se nakon toga nasmijao, ustao i odšetao.

Utjecaj društvenih mreža, nepostojanje realnog sustava vrijednosti, upropašten obrazovni sustav, sve to skupa zajedno ili nešto sasvim drugo!? Više ne znam! No pogledajte što mi se dogodilo, ili bolje rečeno što se moglo dogoditi, u Osijeku u Stepinčevoj ulici oko 21 sat u ponedjeljak, 15. kolovoza 2022., čvrsto vjerujem kao posljedica svega navedenog. U svakom slučaju, molim sve da podijele ovaj video zapis. Možda netko prepozna lika i neka onda obavijesti njegove roditelje o tome što im dijete čini. Je li po srijedi Tik-Tok izazov ili nešto slično, nije važno. No, ovo dijete treba hitno odgojni tretman. Osim što ugrožava svoje zdravlje i život, ugrožava i sudbinu vozača i tko zna što još!, objavio je profesor.

Izazovi pokazuju mračnu stranu interneta

O incidentu s mladićem u Osijeku oglasili su se i iz Centra za sigurniji internet (CSI), koji je dio Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, organizacije za zaštitu djece od zlostavljanja i seksualnog iskorištavanja na internetu.

Postupanje mladića sa snimke smatramo ugrožavanjem prometa, naveli su, dodavši da ugrožava svoj, ali i život i zdravlje drugih te da je to kazneno djelo, prenosi Telegram.

Osvrnuli su se na mogućnost da se radi o izazovu s TikToka, istaknuvši da se uključivanjem u opasne trendove i izazove pokazuju “mračne strane online svijeta.

Ne razmišljajući kritički o sadržaju, djeca i mladi mogu previdjeti opasnosti koje izazovi nose sa sobom, naveli su, napomenuvši da je jedan od izazova koji su se proširili aplikacijom bio i ležanje na cesti dok ne naiđe automobil.

S djecom treba primjereno razgovarati

Voditelj CSI-ja Tomislav Ramljak je naglasio da je prvi korak u borbi protiv štetnih sadržaja njihovo prijavljivanje.

Odgovornost je nas odraslih biti u korak s onim što se djeci događa u životu, a danas se to velikim dijelom odvija na internetu, kazao je Ramljak.

Rješenje nije oduzeti djeci mobitele i zabraniti im korištenje društvenih mreža. Treba razvijati odnos povjerenja s djecom, iskreno se zainteresirati za online svijet u kojemu žive. Potrebno je educirati i sebe i djecu te prevenirati štetne posljedice, navode.

Objavili su savjete psihologinje o postavljanju jasnih pravila i pitanja za sigurnost djeteta na internetu za djecu mlađe dobi, a poručili su i da su njihovi stručnjaci dostupni svakog radnog dana od 8 do 20 sati na anonimnoj i besplatnoj telefonskoj liniji 0800 606 606.

Majka mladića: Hvala gospodinu koji ga je snimio

Glas Slavonije je razgovarao s majkom dječaka.

Ne znam što bi rekla, šokirala sam se i nije mi dobro od jutros (srijeda). Prijateljica mi je poslala video i tlak mi je skočio tako da sam gotovo dobila moždani udar. Sin mi je lagao da nije on bio taj koji je sjedio na cesti dok mu nisam pokazala video. Nije znao da je snimljen i da postoji snimak. Sreća i Bog da je taj čovjek koji je na njega naišao objavio video tako da nije zamutio lice pa sam ga mogla prepoznati i reagirati. Mogao je naići netko pijan, drogiran, manje oprezan ili je netko samo mogao skrenuti pogled na radio i moj bi sin stradao. Pa tko bi očekivao da netko sjedi na sredini ceste?!, kaže.

To je bio pravi horor. Da nisam vidjela svojim očima, ne bih vjerovala. Sin mi je rekao da bar pet godina nije igrao TikTok izazov, što me je opet šokiralo jer sada ima samo 15 godina. Pa što je onda radio?! Čitala sam o tome, ali uvijek misliš to je negdje daleko. Koliko sam ljutita, toliko sam i sretna da znam što radi, jer on i dalje nije svjestan opasnosti. Sada bar znam da se mi roditelji moramo bolje organizirati. Ne treba šutjeti o tome. Voljela bih da je taj čovjek koji je naišao autom pozvao policiju, makar platila kaznu, da moj sin osjeti što je zapravo napravio. Svakako ću potražiti i stručnu pomoć za njega, rekla je majka.

(www.jabuka.tv)

14 komentara

  • Hoće mi samo netko objasnit zašto je ovsj vozač snimao sebe kako vozi ili zašto ima kameru u autu? Naravno da je ponašanje ovog balavca za svaku osudu, ali nije mi jasno kako je to snimio.

  • Koga više briga što je to tzv. Tik tok generacija – tko smije biti na prometnici na stolici? To može samo neodgojeni idiot i takve ne treba žaliti kad stradaju. Treba žaliti ljude koji ni krivi ni dužni zbog takvih doživljavaju šokove, a idioti i dalje ostaju idioti. Ovaj je za psihijatriju.

  • abc – ništa čudno, sve više ljudi koristi kamere koje konstantno snimaju, te u slučaju nesreće ili bilo kakvih nepravilnosti (kao što je ovaj slučaj) snimak može poslužiti kao dokazni materijal. U nekim zemljama poput Rusije je maltene dio osnovne opreme, ako ne želiš imati problema s osiguranjem.
    E sad, drugo je pitanje jel ovakva javna objava krsenje zakona, ali s obzirom na veličinu gluposti, pohvalno da je čovjek ovako objavio, a ne samo policiji.

  • Ja sam malo stariji od ovoga,ali stvarno slazem se sa ljudima u komentarima,ova moja generacija je otisla u k,nema to vise zrna odgoja,ili nisu dobivali batine od roditelja za gluposti ili su dobivali previse pa sad namjerno prkose,sve u svemu,boze sacuvaj

  • Meni je zaista glupo …sve ove drustvene mreže nemaju nikakve koristi …nikakve ,gledanje tudih slika ,objava …msm i st aje se moglo desiti da je brze vozio ,treba kazniti i tog mladica ,roditelje ..dobro ali sve polazi od generacije ,drustva …cudna vremena

  • danas je čitav život mladih i smisao života mladih došao do dna, mladi su dodirnuli dno, naravno ne svojom krivicom već nametnutim stvarima od zapada poput ove debi.lne društv.mreže tik tok, znači samo nek je sve instant, nek je sve brže, nek više nije u 5 minuta već u 20 sekundi da se što brže što što brže dođe do lajkova i medijske slave, pod svaku cijenu, i dođeš vani u neki kafić ili recimo noćni klub ili mjesto gdje (bi se trebalo) plesati, kad ono vidi čuda svi od reda ko debi.lni zombiji bulje svak u svoj mobitel, a prije pojave ovih smartfona – brate izađi vani vidiš priča se na sve strane, muški sa ženskim, pleše se na sve strane, svako malo neko se ljubi, di je danas to, misija impossible, žao mi je jako ovih mladih generacija, nije do njih ali su zavedeni debelo ovim društv.sotonskim mrežama i to im oduzima vrijeme koje trebaju provesti da izravno doživljavaju vani jedni druge a ne u virtualnom svijetu koji nema veze sa stvarnošću

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.