Građani BiH morat će podnijeti zahtjev za ulazak u Schengen zonu

Europska unija od svibnja naredne godine uvodi automatizirani elektronski sistem (ETIAS) za putovanja u Schengen zonu za putnike kojima nije potrebna viza za ulazak u EU.

Ovo je za Fenu potvrđeno iz Delegacije Europske unije u Sarajevu i Europske komisije sa sjedištem u Bruxellesu.

ETIAS ne uvodi obveze posjedovanja vize putnicima iz zemalja za koje je omogućen bezvizni režim putovanja u EU, uključujući i iz Bosne i Hercegovine. Državljani trećih zemalja kojima nije neophodna viza za putovanje u Schengen zonu trebat će prije puta podnijeti zahtjev za odobrenje putovanja jednostavnom procedurom korištenja web stranice ili mobilne aplikacije ETIAS-a i za to će morati platiti naknadu u iznosu od sedam eura, a dobiveno odobrenje ETIAS-a važit će tri godine, navode iz Delegacije EU u Sarajevu.

Europska komisija navodi da su neke od pogodnosti ETIAS-a efikasnije i brže procedure kontrole na granicama, manje birokracije, manje kašnjenja i odgađanja za putnike, bolju sigurnost, poboljšanu prevenciju ilegalnih migracija kao i efikasnije procedure upravljanja granicama.

Prijava na aplikaciju ne bi trebala trajati duže od 10 minuta i ne bi trebalo zahtijevati nikakvu dokumentaciju osim putne isprave (putovnica ili drugi ekvivalentan dokument).

U slučaju nemogućnosti prijave zbog godina, razine pismenosti, pristupa i kompetencije informacijskih tehnologija i slično, prijavu može podnijeti treća osoba.

Automatski proces procjene će započeti nakon što se potvrdi naplata naknade. Iz Europske komisije navode da će broj automatski odobrenih podnositelja biti iznad 95 posto, a odobrenje će dobiti u roku od nekoliko minuta nakon uplate.

Ako dođe do neodobrenja u bilo kojoj od pretraživanih baza podataka ili neodlučnog ishoda automatiziranog procesa, jedinica u Agenciji europske granične i obalske straže ili relevantna institucija će obaviti ručni pregled zahtjeva za ulazak, rekli su Feni iz Europske komisije.

Po dolasku na granični prijelaz u Schengen zonu, službenik će elektronskim putem učitati podatke o putnim dokumentima. Ako ne postoji važeća putna dozvola ETIAS, službenik će odbiti ulazak i evidentirati putnika i odbijanje ulaska u Entry Exit System.

Odobrenje za putovanje će se odbiti ako podnositelj zahtjeva predstavlja sigurnosni rizik, rizik od ilegalne imigracije ili predstavlja visok rizik po epidemiološku situaciju, pojasnili su u izjavi za Fenu iz Europske komisije.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

 • Bit Ce nas jos vani
  Svaki se izbori kradu ,iza 19 h od strane HDZ partije ,komunista Tudmana ,nema u tome partiji covjeka kojeg god znam da je clan ,takvi covjek 0osoba …a takvih je 90%sirkobrojezana dicnih
  Malo je postenog svijeta koji nisu partijasi i to malo se ne cijeni ,zalosno
  Zato djeca od takvih roditelja ne mogu naprijed napredovato sto u konačnici Ce dovesti do odlaska iz ove raspsoj drzave ..
  Jer ova drzava za postena covjeka i njegovu djecu nije
  Sve poskupljuje standard isti , govorim za obican narod ..nema drzave .nema pravosuda .. ucjenjeni….nepravda vlada
  Crkva suti i sta cemo govoriti nista…
  Nas narod je grozan ,puno ih u partiji +djeca koja su im velike interesdzije
  Za mene najgora skupina ljudi
  Pun grad udbasa ,Galica ,Colaka , Gornakica itd….
  Ali sta je tu je sad
  Cudna vremena dolaze i dosla su ..🙏😣

  • pa baš tako…naš narod je grozan, crkva isto…svi mi iz privatnog sektora idemo vani..evo ja idem babe čevrtat u austriji za 1500 eura, ovdje sam radio za 1300km…i znate šta ovaj posao u austriji je milion puta bolji, barem…a sad vi kradeze botovi navalite žugat (ps-za vas kradeze botove: uzmite neplaćeno pa probajte kako se osjećat ko čovik, kad svojim rukama zaradiš nešto, a da ti nije dato, ukrano…probajte vjeruj mi svidit će ti/vam se)

 • Pa i mi HRvati iz Bih moramo kupiti te dozvole!!!!Jesmo li se zato borili za te Hrvatsko moja? Da nas pljačkaš na sve moguće načine, a pričaš kako nam pomažeš???Sramota . Naše hrvatske putovnice ne vrijede ni pišljiva boba…Ništa ne smijemo unijeti u RH, ne možemo ući bez te dozvole, ne podupiru nas da ostvarimo svoja prava ni u Federaciji ni u BiH, potpuno nas ostavili na cjedilu…Jadni moj narode, nek ide van tko god može, ovdje nam nema života dok god nas vode čovići, plenkovići, dodigi, izetbegovići i sva njihova uhljebnička bagra od lopova!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.